– Jeg vil bli rik, så jeg kan hjelpe andre

Livet var som for tenåringer flest før Sabita (16) fra Nepal berørte en strømledning. Da forandret alt seg.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Sabita var 14 år gammel da hun skulle henge opp klær på hustaket for moren sin. En strømledning hang i veien, så hun dyttet den vekk. Da fikk hun 11.000 volt gjennom kroppen. Ulykken kostet henne begge hendene. Til å begynne med ville hun bare dø.

Hele livet hadde hun drømt om å bli lege. Nå trengte hun plutselig hjelp til alt, og ble redd for å gå ut blant folk. Heldigvis hadde hun mange venner og familie som hjalp henne til å ha et vanlig liv.

– Jeg vil ikke fokusere på funksjonsnedsettelsen min, sier hun.

Store drømmer

I Nepal opplever jenter diskriminiering og har færre muligheter til skolegang og jobb enn gutter. Og særlig vanskelig er det for de som i tillegg har en funksjonsnedsettelse.

For Sabita ble det ikke lenger så viktig å bli lege, men å få seg en utdannelse så hun kan skaffe seg en jobb, tjene penger og hjelpe foreldrene sine. Men ikke bare dem. Hun har lagt merke til de fattige med funksjonsnedsettelser som tigger utenfor templene.

–  Det er ikke så viktig å bli berømt, men jeg vil bli veldig rik. Så rik at jeg kan hjelpe andre mennesker, sier Sabita.

Plan International jobber for at barn med funksjonsnedsettelser skal få oppfylt rettighetene sine. Utdanning, inkludering og beskyttelse er viktige stikkord.

Den fineste tradisjonen

Rundt juletider er det mange små og store tradisjoner som er viktige for oss. Men å bry seg er den fineste tradisjonen, og nettopp derfor er det mange som velger å bli Planfadder rundt juletider.

Julen gir forhåpentligvis de aller fleste et lite pusterom fra hverdagen og utfordringene vi står i. Her hjemme har konsekvensene av pandemien vært store, ute er de enda større – og spesielt for jenter.

Men i vanskelige tider blir ofte drømmene våre tydeligere, og over alt vokser det opp jenter som vil bli lærere, leger, sykepleiere og arkitekter, sånn at de kan gi noe tilbake til lokalsamfunnet sitt.

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet