Nektet å følge tradisjonen

Poonam (20) bor i et område i Nepal der mange jenter giftes bort som barn. De flytter som regel inn til svigerfamiliene sine. Men ikke Poonam.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

– Det er ekstremt vanskelig å være jente her, sier Poonam. 

Hun forsto ingenting da hun som 13-åring ble tatt ut av skolen fordi hun skulle gifte seg. Men faren hadde tatt avgjørelsen, og en diskusjon var uaktuelt.

Å gifte bort jenter tidlig er helt vanlig i dette området i Nepal, som ligger på grensen til India.

– Tankesettet er at menn ikke vil gifte seg med oss når vi blir eldre. Foreldre mener at jenter ikke trenger å få seg en utdannelse fordi de skal flytte til svigerfamilien. De skal bare jobbe på kjøkkenet, få barn og passe på hjemmet, sier Poonam.

Remote video URL

Lærte å bruke stemmen

Men Poonam var heldig. Hun kom i kontakt med en  jentegruppe støttet av Plan International Nepal. Der lærte hun om jenters rettigheter, viktigheten av skolegang og farene ved tidlig ekteskap. Jentene i klubben gikk fra å være sjenerte og stille, til å våge å ta ordet. Ta plass.

Med selvtillit fra klubben fikk Poonam overtalt både foreldrene og svigerforeldrene til å la henne fortsette å bo hjemme og fullføre skolegangen, selv når hun egentlig skulle ha flyttet til ektemannen. Og hun bor fortsatt hjemme – åtte år senere.

Nå drømmer hun om å bli lærer.

–  Du må heve stemmen, sier Poonam. Uansett hva folk sier, uansett hvor mye du må kjempe for det, så kan du ikke gi slipp på drømmene dine.

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Den fineste tradisjonen

Rundt juletider er det mange små og store tradisjoner som er viktige for oss. Men å bry seg er den fineste tradisjonen, og nettopp derfor er det mange som velger å bli Planfadder rundt juletider.

Julen gir forhåpentligvis de aller fleste et lite pusterom fra hverdagen og utfordringene vi står i. Her hjemme har konsekvensene av pandemien vært store, ute er de enda større – og spesielt for jenter.

Men i vanskelige tider blir ofte drømmene våre tydeligere, og over alt vokser det opp jenter som vil bli lærere, leger, sykepleiere og arkitekter, sånn at de kan gi noe tilbake til lokalsamfunnet sitt.