– Jeg skal lære døtrene mine å drømme

Mai (21) giftet seg altfor tidlig med kjæresten sin, og livet ble ikke helt som hun hadde tenkt. Nå vil hun at deres to døtre skal få andre muligheter.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Mai (21) og ektemannen har vært gift i fire år allerede. Hun var 17 år da hun ble kone, og i løpet av de fire neste årene ble hun også mor til to.

Paret bor i Vietnam, sammen med ektemannens storfamilie. Hun giftet seg tilsynelatende frivillig med kjæresten, men kjente på et stort press fra folk rundt seg. I landsbyen der hun bodde er det vanlig at jenter ble giftet bort som 14 og 15-åringer. Går det for lang tid, eller de har kjærester, blir jentene fort kalt «løsaktige.»

– Jeg var en selvsikker jente, og var med i en musikk-klubb på skolen. Jeg drømte om å bli en sanger og synge foran et stort publikum, men jeg fikk ikke følge den drømmen, forteller Mai.

Et vanskelig liv

Ektemannens familie ville at Mai skulle slutte på skolen. Det gjorde hun motvillig. Mannen gikk på samme skole, og han fikk fortsette. Hun forsvant inn i en runddans av barnepass og husarbeid, og var underdanig ovenfor svigerforeldrene.

Inntil hun en dag ble valgt til leder av en lokal kvinnegruppe støttet av Plan International, og senere ble medlem av et nasjonalt ungdomsråd.

– Siden da har jeg fått lære nye ting, møtt ungdom fra andre deler av landet og diskutert ungdomsrelatert tematikk og likestilling.

Hun ivrer etter å endre gamle normer og tradisjoner. Og hun er helt klar på at døtrene ikke skal havne i sammen situasjon som henne.

– Jeg vil gjøre en forskjell. Selv små forskjeller som kan endre fremtiden til mine to døtre. Jeg vil gjøre mitt beste for at de skal få gå på skolen, lære dem å drømme, og hjelpe dem å gro vinger så de kan fly!

Den fineste tradisjonen

Rundt juletider er det mange små og store tradisjoner som er viktige for oss. Men å bry seg er den fineste tradisjonen, og nettopp derfor er det mange som velger å bli Planfadder rundt juletider.

Julen gir forhåpentligvis de aller fleste et lite pusterom fra hverdagen og utfordringene vi står i. Her hjemme har konsekvensene av pandemien vært store, ute er de enda større – og spesielt for jenter.

Men i vanskelige tider blir ofte drømmene våre tydeligere, og over alt vokser det opp jenter som vil bli lærere, leger, sykepleiere og arkitekter, sånn at de kan gi noe tilbake til lokalsamfunnet sitt.

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet