Pandemien kan ikke ta fra meg drømmen min

Chan (12) bor i Bangladesh og vil bli lege. Selv om pandemien førte til stengte skoler, ga ikke den ambisiøse jenta opp sin store drøm.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

– Jeg har rundt 100 venner på skolen!

12 år gamle Chan smiler bredt mens hun svinger seg i noen turnringer.

I Bangladesh var skolene stengt i 18 måneder på grunn av pandemien. Først i høst åpnet de gradvis opp igjen. For Chan og vennene har det vært en vanskelig tid.

– Under nedstengningen hjalp jeg moren min med husarbeidet og passet lillebroren min, sier hun.

Foreldrene til Chan strevde allerede før pandemien med å betale for datterens skolegang, og brått ble alt verre. Heldigvis fikk Chan være med på en hjemmeskoleordning, og mottok støtte av Plan Bangladesh til skolemateriell. Slik kunne hun fortsette å lære, selv om skolene var stengt.

– Jeg vil bli lege, og for å klare det må jeg fortsette studiene mine, sier Chan.

Jenter blir giftet bort

Bangladesh er ett av landene i verden med høyestforekomst av barneekteskap. Over halvparten av jentene som er 20 år i dag, ble giftet bort da de var under 18. Årsakene er faktorer som kultur, tradisjoner og fattigdom. Pandemien har ført til mer fattigdom og flere barneekteskap.

Plan Bangladesh jobber for å unngå at jenter blir gift for tidlig, blant annet ved å sikre dem skolegang. 

Det er Chan glad for. Hun trives godt på skolen og gjør det dessuten veldig bra.  

– Vi er veldig stolte av henne, sier moren Eli. Og med riktig støtte tror vi hun kan gjøre det enda bedre. 

Og kanskje er det nettopp lege Chan blir.

Den fineste tradisjonen

Rundt juletider er det mange små og store tradisjoner som er viktige for oss. Men å bry seg er den fineste tradisjonen, og nettopp derfor er det mange som velger å bli Planfadder rundt juletider.

Julen gir forhåpentligvis de aller fleste et lite pusterom fra hverdagen og utfordringene vi står i. Her hjemme har konsekvensene av pandemien vært store, ute er de enda større – og spesielt for jenter.

Men i vanskelige tider blir ofte drømmene våre tydeligere, og over alt vokser det opp jenter som vil bli lærere, leger, sykepleiere og arkitekter, sånn at de kan gi noe tilbake til lokalsamfunnet sitt.

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet