Podkast:
Hvordan snakke med
barn om krig?
Barn får med seg mer enn vi tror, også om krig og konflikt. Hvordan kan vi svare på alle spørsmål uten å skape frykt? Her er 7 nyttige tips fra F*ordet.
9 år gamle Agnes har alltid hatt en sterk rettferdighetssans og er ikke redd for å bruke stemmen sin. Hun engasjerer seg i demonstrasjoner for Palestina og barna i Gaza, og har mange spørsmål om det som skjer.
– Vi har samtaler hvor jeg ikke alltid har gode svar, men jeg prøver likevel å forklare det på en måte hun forstår, uten å gjøre det skummelt, sier moren til Agnes, Carina Holtmon. Hun jobber som Head of Content & Creative i Plan International Norge.
Når barn spør
Selv om ikke alle barn engasjerer seg som Agnes eller har en mamma som jobber i Plan, er krig og konflikt en del av nyhetsbildet. Som foreldre kan det være vanskelig å svare på barns spørsmål.
I denne episode av F*ordet diskuterer vi dette med Agnes, Carina og psykolog Benjamin Silseth.
Det er viktig å bruke den stemmen man har til å si det man mener.
Agnes (9)
Slik kan du trygge barna – 7 nyttige tips:
1. Lytt til barnet
Barn får med seg informasjon fra TV, sosiale medier og samtaler rundt dem, så det er viktig å finne ut hva de allerede har forstått.
– Spør hva de har hørt, og hva de lurer på, sier Benjamin. Ved å starte med å lytte, gir du barnet rom til å uttrykke seg og skaper et godt utgangspunkt for samtalen.
2. Tilpass språket
Forklar situasjonen på en måte som barnet kan forstå, uten å gi for mange detaljer som kan skape frykt. Carina understreker viktigheten av å balansere ærlighet med trygghet:
– Jeg synes det er viktig å snakke om det, og prøver alltid å forklare det så forståelig som mulig uten å skremme, sier hun.
3. Anerkjenn følelser
Agnes (9) sier: – Jeg synes det hjelper når mamma sier at hun forstår.
Det er viktig å anerkjenne barnets følelser og forklare at det er normalt å bli påvirket av vanskelige nyheter. Å bekrefte følelsene deres kan hjelpe barn med å bearbeide det de opplever.
4. Gi trygghet
– Det er viktig å minne barna på at de er trygge, sier Benjamin.
Barn kan bekymre seg for at krigen vil nå dem, så det er viktig å forsikre dem om at de er i sikkerhet og ikke blir direkte påvirket. Dette kan bidra til å dempe frykten de føler når de hører om krig i nyhetene.
5. Flytt fokus
Hjelp barnet å forstå at konflikter er komplekse. Unngå at samtalen handler om hvem som har gjort hva.
Carina påpeker: – Vi må passe på å ikke gjøre det til en kamp mellom de snille og de slemme. Fokuser heller på hvordan vi skal komme oss videre og at vi må hjelpe de som trenger det, uansett hvilken side de er på.
6. Fokuser på løsninger
Forklar barnet at det finnes mange som jobber for å hjelpe dem som er rammet av krig, som hjelpearbeidere og organisasjoner. Dette kan gi håp.
Benjamin understreker: – Det er fint å vise bilder og fortelle om nødhjelp, så barn ser at folk jobber for å gjøre en forskjell og forbedre livene til de som er i krise.
7. Gi rom for diskusjon og refleksjon
Barn kan ha sterke meninger om krig etter å ha hørt om det fra venner eller på skolen. Gi dem mulighet til å reflektere og diskutere det de har hørt.
– Når Agnes kommer hjem fra skolen etter diskusjoner med vennene sine, prøver vi å rydde opp i hva hun har hørt, sier Carina. Å ha et åpent klima hjemme for samtaler, der uenighet er greit, er viktig.