I fjellområdene i nord, hvor Plan arbeider, bor etniske minoritetsgrupper som i stor grad er ekskludert fra samfunnet. Fattigdommen her er stor og mange er ikke fødselsregistrert og mangler statsborgerskap. Dette betyr at de heller ikke har rett til sosiale goder som helsetjenester og utdanning.
Språkbarrierer er også en ekstra utfordring for de etniske minoritetsbarna. De fleste minoritetsgruppene har sine egne språk, og når barna begynner på skolen er mange helt uforberedt på at undervisningen foregår på det offisielle språket Thai. Dessuten er fysisk avstraffelse og streng disiplin fremdeles vanlig på mange skoler.
Thailand er landet med den høyeste forekomsten av HIV og aids i Sørøst-Asia, og unge kvinner og migrantarbeidere er overrepresenterte i statistikken. Denne gruppen er også svært utsatt for diskriminering og utnytting, og har liten tilgang til informasjon og beskyttelse.
Plans arbeid i Thailand
Plan avviklet fadderordningen i landet i 2022, men er fremdeles til stede med prosjekter nord i landet hvor vi fokuserer spesielt på barn av migranter og statsløse.
Digitale ferdigheter til barn og unge
I samarbeid med Telenor skal Plan jobbe for å redusere digitale ulikheter. Digitale ferdigheter er nødvendig for å bruke internett for læring og mestring på en trygg måte. Adgang til digitale ferdigheter er nøkkelen for å redusere de digitale gapene mellom fattig og rik, jenter og gutter. Med dette som utgangspunkt har Telenor og Plan International utviklet prosjekter som skal gi barn og unge, i blant annet Thailand, de digitale ferdighetene de trenger for å navigere nettet på en trygg måte, slik at de kan utnytte det store potensiale tilgang til internett gir.
Fødselsregistrering
Blant etniske minoriteter og barn av migrantarbeidere mangler mange fødselsattest og bevis på hvem de er. Da blir de også ekskludert fra velferdstilbud og muligheter for å ta en utdanning. Vi jobber for at alle barn skal få fødselsbevis og statsborgerskap, slik at de får rettighetene de har krav på som innbyggere i Thailand.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
Mange unge som lever med HIV og aids opplever diskriminering og utestenging. Det er skam og stigma knyttet til sykdommen, og det er dårlig offentlig helsetilbud. Det gjør at mange unngår å oppsøke, eller ikke vet hvor de kan få hjelp. Plan jobber derfor målrettet med denne gruppen og flere helsesentre for å bygge kapasitet blant helsepersonell, samt tilby opplæring og utdanningsmuligheter til de som har falt utenfor.