
Peru
Plan International har vært til stede i Peru siden 1994 og jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet. Med lokal forankring og langsiktig tilstedeværelse involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.
Som Planfadder til et barn i Peru bidrar du i kampen mot barneekteskap. Du er med på å gi flere barn og unge skolegang og arbeid, bedre helse, og beskyttelse mot vold og overgrep. Sammen styrker vi barn og unges levekår og kunnskap om egne rettigheter slik at de kan skape en bedre fremtid.
Fakta om Peru
Hovedstad: Lima
Befolkning: 32,2 millioner
Offisielle språk: Spansk, quechua og aymara
Valuta: Peruansk nuevo sol
Religion: Den romersk-katolske kirke er mest utbredt, men andre religioner forekommer også
Å vokse opp i Peru
Koronapandemien rammet landet hardt både sosialt og økonomisk, og ingen land i verden mistet flere innbyggere til pandemien per folketall enn Peru. Mange familier mistet sine kjære og nære, og på landsbygda hvor folk flest lever av jordbruk, gikk pandemien hardt utover inntektene. Til tross for økonomisk vekst siste året, har Peru opplevd en ustabil og vanskelig politisk situasjon og økt polarisering over flere år, noe som har ført til protester og opptøyer i hele landet.
Barn som vokser opp i Peru er svært sårbare overfor klimaendringer og naturkatastrofer som tørke, flom, jordskred og ekstreme regnskyll, samtidig er det stor forskjell på om du vokser opp i byen eller på landet. Problemet med familievold er verdensomspennende og også et stort problem i Peru. Machoistiske holdninger er utbredt og mange jenter opplever diskriminering og vold.
Dette jobber Plan med i Peru
Unge i arbeid
Økonomisk uavhengighet er en viktig ingrediens på veien mot likestilling. Dessverre er det altfor mange unge i Peru som står uten arbeid. Årsakene er blant annet dårlig samsvar mellom behovet i arbeidsmarkedet og den kompetansen ungdom får gjennom utdanning. Plan har derfor flere prosjekter for å sikre barn og unges rett til økonomisk sikkerhet, blant annet yrkesopplæringsprogrammer og arbeidstrening for unge kvinner. Målet er at unge kvinner gjennom økonomisk selvstendighet også får mer frihet, styrke og medbestemmelse på andre områder i livet. Vi samarbeider med industriselskaper for teknisk trening og relevant arbeidserfaring.
Jenter i krise
Alle barn er sårbare i kriser, men jenter er særlig utsatt. Tenåringsjenter opplever økt risiko for fysisk og seksuell vold, barneekteskap og tapt skolegang. Som følge av den store flyktningstrømmen fra Venezuela, er det nå 1,3 million flyktninger fra Venezuela i landet. Barn er spesielt sårbare på flukt og Plan har iverksatt programmer rettet mot barns beskyttelse. Vi setter blant annet opp trygge soner hvor lek og læring kombineres med fokus på psykisk helse.
Jenters rettigheter
Jenter og unge kvinner på landsbygda og i urbane slumområder er av de mest sårbare i Peru. Jenter som blir gravide slutter på skolen tidlig og har begrenset tilgang til inntektsgivende arbeid. Plan jobber med å styrke jenters stilling gjennom bevisstgjøring og holdningsskapende arbeid i lokalsamfunnene. Vi jobber med å gi unge jenter mer kunnskap om sine rettigheter, og mer styrke og selvtillit til å fullføre skolegangen og følge sine drømmer. Samtidig jobber vi med unge gutter for at de skal få mer sunne og positive maskuline idealer. Vi driver også påvirkningsarbeid på nasjonalt nivå for å sikre gode lovverk, retningslinjer og politikk som bidrar til å ivareta og oppfylle jenters rettigheter.
Kunnskap om egne rettigheter er viktig. Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. Det er for eksempel lettere å kreve skolegang når du kjenner retten til utdanning. Og det er lettere å si nei til barneekteskap når du vet at aldersgrensen er 18 år.
I Peru er det svært mange jenter som opplever diskriminering og urettferdighet – simpelthen fordi de er jenter. Da er det ekstra viktig at både gutter og jenter og andre vet at alle barn har de samme rettighetene.
Plan i Peru – glimt fra året som har gått
630
foreldre og foresatte har fått bedre kunnskap om ernæring, helse og omsorg for de minste barna.
3 542
unge har deltatt i yrkesopplæring og tilegnet seg forretningsmessige og økonomiske ferdigheter.
672
radioprogrammer i Cusco er sendt med deltakelse av 166 ungdommer hvor de snakker om likestilling og retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet.
Som et resultat av pandemien har økonomien for mange blitt vanskeligere for mange også i Peru, og flere barn har mistet skolegang. I Loreto har vi støttet 1 400 barn med skolemateriell, så de skal ha muligheten til å fortsette på skolen. Vi har også bidratt med pulter og skoleutstyr for at barna skal kunne jobbe bedre med lekser hjemme. Regnskyll og flom førte til at over en halv million mennesker hadde behov for humanitær hjelp i nordområdene av Peru i fjor. Plan responderte med nødhjelp- og skolepakker, og vi etablerte trygge soner for barn med mulighet for psykososial støtte i flere av de rammede områdene. Vi har også jobbet med unge kvinner for at de skal tilegne seg relevant yrkesutdanning og jobbkurs for å kunne skape sin egen inntekt.