Har du et fadderbarn i Niger bidrar du i kampen mot barneekteskap. Du er med på å gi flere barn skolegang og arbeid, bedre helse, og beskyttelse mot vold og overgrep. Du styrker levekårene og kunnskapen til barn og unge, slik at de kan skape en bedre fremtid for seg selv og andre.
- Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange.
- Du får bilder av fadderbarnet ditt og får jevnlig høre om barnet, familien og Plans arbeid.
Plan samler inn penger i 20 land, og pengene går til prosjekter i mer enn 50 land. Om du ønsker et fadderbarn i et spesifikt land kan du ta kontakt med oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Ta kontakt på telefon 09909 eller info@plan-norge.no.
Vil du vite mer?
Å vokse opp i Niger | Dette arbeider Plan med i Niger | Nøkkeltall og infografikk
Å vokse opp i Niger
Barn som vokser opp i Niger har mange fiender. Malariamyggen er den største barnedreperen i landet. Skittent vann, diaré og lungesykdommer er også bitre fiender som fører til høy barnedødelighet. Videre er matmangel og foreldres manglende kunnskap om hygiene og ernæring årsaker til at fire av ti barn er kronisk underernærte.
Gamle skadelige skikker, sosiale normer og kjønnsstereotypier er også blant «fiendene» som truer barns rettigheter. Niger det landet i verden med fleste barneekteskap, hele tre av fire jenter er gift innen fylte 18 år. En stor andel blir giftet bort allerede før fylte 15 år.

Nødvendig helsehjelp
Majila (13) ble gravid som 12-åring, og fødselen var vanskelig. Hun fikk store indre skader og opplevde å bli utstøtt av sitt lokalsamfunn. Uten nødvendig helsehjelp kan fødselskader som fistula føre til at hele livet til jenta bli ødelagt. På Dimol-senteret i Niger får mange jenter i samme situasjon som Majila hjelp, men kapasiteten er sprengt. Derfor jobber Plan sammen med senteret for å utvide tilbudet slik at flere jenter kan få den hjelpen de trenger. (Bilde kun for illustrasjon).
Dette arbeider Plan med i Niger
Ja til utdanning - nei til barneekteskap!
Langt fra alle barn i Niger får oppfylt retten til å gå på skole. Og blant de som først begynner, faller nærmere halvparten fra før de har fullført grunnskolen. Knapt en tredel av landets innbyggere kan lese og skrive.
Det er spesielt jenter som mangler på skolebenken, ofte fordi foreldrene ikke prioriterer utdanning for døtrene sine – eller fordi de blir giftet bort og gravide svært unge. Mangel på egne toaletter for jenter er også en av grunnene til at jenter slutter på skolen når de kommer i puberteten.
Plan International i Niger jobber spesielt for å fremme jenters utdanning og inkludering av barn med funksjonsnedsettelser, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Vi deltar i organiserte samtaler med regjeringen for å finne løsninger på jenters situasjon; få flere jenter inn i skolen, bekjempe barneekteskap og begrense det høye antallet tenåringsgraviditeter.
I sårbare lokalsamfunn jobber vi med å veilede og støtte både mødre og fedre, for at de skal engasjere seg i kampen mot barneekteskap, sende døtrene sine på skole og oppdra barna sine på en positiv måte som viser at jenter og gutter er like mye verdt. Vi samarbeider også tett med lokale sivilsamfunnsorganisasjoner og helsearbeidere for å endre sosiale normer og tradisjoner som truer jenters rettigheter.
Mor-barn-helse og seksualopplysning
Gjennom et omfattende helseprogram i Niger har vi nådd over 1 million mennesker med opplysningskampanjer om sykdomsforebygging, god hygienepraksis, ernæring og matsikkerhet. Vi jobber også med å styrke lokale helsetilbud, spesielt for gravide, nybakte mødre og spedbarn – også også for ungdom.
Videre bidrar vi til å styrke kapasiteten til de lokale helsearbeiderne og organisasjoner som driver med seksualopplysning og sprer informasjon om seksuelle og reproduktive rettigheter – slik at unge jenter og gutter vet at de har rett til å bestemme over egen kropp og egen fremtid; rett til å velge partner selv, og rett til å bestemme og planlegge når de vil gifte seg og få barn.
Lytt til de unge stemmene
Plan International er svært opptatt av at de unge skal bli endringsagenter i eget liv og samfunnet de lever i; at de skal tørre å kjempe for sine rettigheter og bli hørt. Derfor støtter vi barne- og ungdomsgrupper og organisasjoner – spesielt organisasjoner ledet av jenter – slik at de skal få selvtillit og muskler til å påvirke myndighetene i kampen for likestilling og barns rettigheter.
Kunnskap om egne rettigheter er viktig. Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. Det er for eksempel lettere å kreve skolegang når du kjenner retten til utdanning. Og det er lettere å si nei til barneekteskap når du vet at aldersgrensen er 18 år.
I Niger er det svært mange jenter som opplever diskriminering og urettferdighet – simpelthen fordi de er jenter. Da er det ekstra viktig at både gutter og jenter vet at alle barn har de samme rettighetene.
Arbeidet er mulig takket være våre støttespillere
Bli Planfadder