Har du et fadderbarn i Mosambik bidrar du i kampen mot barneekteskap. Du er med på å gi flere barn skolegang og arbeid, bedre helse, og beskyttelse mot vold og overgrep. Du styrker levekårene og kunnskapen til barn og unge, slik at de kan skape en bedre fremtid for seg selv og andre.
- Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange.
- Du får bilder av fadderbarnet ditt og får jevnlig høre om barnet, familien og Plans arbeid.
Plan samler inn penger i 20 land, og pengene går til prosjekter i mer enn 50 land. Om du ønsker et fadderbarn i et spesifikt land kan du ta kontakt med oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Ta kontakt på telefon 09909 eller info@plan-norge.no.
Vil du vite mer?
Å vokse opp i Mosambik | Dette arbeider Plan med i Mosambik | Nøkkeltall og infografikk
Å vokse opp i Mosambik
Allerede fra barna er små, behandles jenter og gutter ulikt i Mosambik, spesielt de som er født på landsbygda. Selv om de aller fleste barna i landet begynner på skolen, er det svært få jenter som fullfører grunnskolen. Forsvinnende få begynner på videregående.
Frafallet er særlig stort når jentene kommer i puberteten, ofte fordi jentenes arbeidskraft trengs hjemme, eller fordi familien ikke har råd til å sende barna på skolen. Hvis det bare er penger til at noen av barna får fullføre utdanningen, er det vanligvis guttene som prioriteres.
Uten utdanning stiller jenter svakere når de skal ut på arbeidsmarkedet, og det blir langt vanskeligere å arbeide seg ut av fattigdomsfella.

Bryter med kjønnsstereotypier
I et land der halvparten av jentene blir gift før de er 18 år og kjønnsrollene er svært fastlåste, handler det om å utfordre stereotypiene og normene tidlig. Derfor har Plan startet en ungdomsklubb der de lærer om kjønnsroller, sex og samliv og barneekteskap. – Jeg har lært om menneskerettighetene og relasjoner mellom kvinner og menn, sier Baptista (14).
Dette arbeider Plan med i Mosambik
Barneekteskap
Barneekteskap og tidlig graviditet er blant de viktigste årsakene til at jenter slutter på skolen. Mosambik er et av de landene i verden hvor flest jenter gifter seg før fylte 18 år. Barneekteskap rammer ikke bare hver enkelt jente, det hindrer også utvikling og likestilling i verden, og opprettholder fattigdom. Årsakene til barneekteskap varierer, men er ofte en konsekvens av fattigdom, manglende likestilling, skadelig sosiale normer og svakt lovverk.
Plan International jobber for å gi barn og unge i landet kunnskap om hvilke rettigheter de har. Vi jobber med holdningsendring i lokalsamfunnene og påvirkningsarbeid på både lokalt, nasjonalt, regionalt og globalt nivå for å sikre gode lovverk, retningslinjer og politikk som bidrar til å ivareta og oppfylle jenters rettigheter og understøtter målet om likestilling.
Jobbmuligheter for unge
En av de viktigste forutsetningene for å bekjempe fattigdom og skape økonomisk vekst, er at ungdom har jobber med gode arbeids- og lønnsbetingelser. På tross av den økonomiske veksten i landet har det ikke blitt skapt nok nye arbeidsplasser for unge mennesker, og store deler av den unge arbeidsstyrken mangler kvalifikasjoner.
Forskjellen mellom jenter og gutter gjør det også spesielt vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet for jenter som ofte mangler utdanning.
Plan International vet at det å hjelpe ungdom ut av ledighet og inn i lønnet arbeid, er svært viktig for å redusere fattigdom, både for ungdommen selv og familien. Derfor jobber vi med blant annet med karriereveiledning, mentorordninger, coaching, relevant yrkesopplæring og praksisplasser i bedrifter. Vi bidrar til at unge får opplæring i hvordan de skal starte sin egen bedrift. Tilgang til å låne penger er viktig, derfor jobber vi også med mikrofinans og spare- og lånegrupper
Ut av fattigdomsspiralen
Det er mange barrierer som står i veien for at ungdom i Mosambik, og spesielt jenter, skal kunne bryte ut av fattigdomsspiralen. Årsakene kan være økonomiske, sosiale, kulturelle og religiøse.
Med et særlig fokus på jentene, arbeider Plan International for å bryte ned disse barrierene, slik at barn og unge skal kunne være trygge og ha kapasitet til å ta selvstendige og informerte beslutninger om egne liv – inkludert om, når og med hvem de vil gifte seg med.
Kunnskap om egne rettigheter er viktig. Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. Det er for eksempel lettere å kreve skolegang når du kjenner retten til utdanning. Og det er lettere å si nei til barneekteskap når du vet at aldersgrensen er 18 år.
I Mosambik er det svært mange jenter som opplever diskriminering og urettferdighet – simpelthen fordi de er jenter. Da er det ekstra viktig at både gutter og jenter vet at alle barn har de samme rettighetene.
Arbeidet er mulig takket være våre støttespillere
Bli Planfadder