Livreddende nødhjelp gjenopptas i Sudan

Da kampene i Sudans hovedstad Khartoum brøt ut måtte vi stanse all aktivitet i landet. Nå kan vi heldigvis gjenoppta livsviktig hjelp for barn som lider av alvorlig underernæring på grunn av sult og tørke.

Over lengre tid har mange land vært preget av matkriser, Sudan er intet unntak. I Kassala-staten lengst øst i landet lider svært mange barn av alvorlig underernæring. En undersøkelse gjort av Plan International i 2022 viste at mer enn hvert fjerde barn under 5 år lider av alvorlig underernæring og nær halvparten av alle barn er undervektige.

Derfor satte Plan International i gang et ernæringsprogram hvor vi følger opp barn som bor i avsidesliggende landsbyer med mobilt ernæringsteam. Mange bor spredt i staten, som er på størrelse med Buskerud, Telemark og Akershus til sammen. Nå får barna oppfølging der de bor.

Mødre som venter på helsehjelp fra ernæringsteam i Sudan.
Fatima sammen med andre mødre og barna som venter på helsehjelp fra ernæringsteamene.

Behandler og observerer underernærte barn

Teamet besøker landsbyene to ganger i måneden for å screene, distribuere protein- og vitaminberiket mat som er nødvendig medisinsk tilskudd for underernærte barn, samt gjennomfører oppfølgingskontroller av underernærte og undervektige barn.

I begynnelsen av april mottok 600 barn behandling for underernæring, mens 5.000 ble regelmessig observert av ernæringsteamene. Ifølge Verdens helseorganisasjon er helsevesenet i Sudan hardt rammet av konflikten som har kneblet landets helsetjenester. Når helseoppfølging er kritisk for mange av barna, ble det svært alvorlig for at utdeling av mat og oppfølgingskontroller ble innstilt.  

Les også: Vi er bekymret for barna i Sudan.

Ibrahim (7 måneder) er alvorlig underernært

For barna som får hjelp gjennom ernæringsprogrammet vårt kan maten og tjenestene vi leverer være forskjellen mellom liv og død.

Ibrahim på syv måneder fra Sudan lider av alvorlig underernæring.
Ibrahim på syv måneder lider av alvorlig underernæring. Nå får han hjelp gjennom vårt ernæringsprogram.

Tidligere i april var Fatima og sønnen Ibrahim på syv måneder til kontroll hos teamet.

Ibrahim veier bare 5,6 kg. Det er svært lavt for alderen, og omkring tre kilo mindre enn hva han burde veie. Han lider av alvorlig underernæring. Moren Fatima fikk derfor med seg spesialutviklede pakker for å behandle akutt underernæring, samt instruksjoner om hvordan hun kunne behandle sønnen videre. Uten denne konsultasjonen ville kanskje ikke Ibrahim ha overlevd.

Uten denne konsultasjonen ville kanskje ikke Ibrahim ha overlevd. Den avsidesliggende landsbyen der Fatima bor har ingen skole eller helsetjenester. De fleste forstår ikke arabisk, det offisielle språket i Sudan, men kun sitt eget etniske språk, Tashukul. Det tar omtrent fire timer med eseltrukket vogn eller to timer med bil for å komme til nærmeste helsestasjon. Få har mulighet til å ta seg tid eller råd til denne turen.

Ingen skolegang og ensformig kost

Også andre mødre, som Madina og Fatima, venter på at barna deres skal sjekkes av ernæringsteamet. Ingen av dem kjenner sin egen alder, da de hverken har fødselsattest eller har skolegang. Det å vite fødselsdatoen har aldri vært viktig i livet deres.

– Siden det ikke er noen skole i denne landsbyen, er det ingen av barna som går på skole. Verken gutter eller jenter sier Madina. Men jeg tror vi trenger både utdanning og skoler.

Kosten deres består hovedsakelig av assida og melk. Assida er en grøtlignende blanding av sorghum og yoghurt.

Utfordrende arbeid for helseteamene

Kvinnene sier at barna deres får samme kost hver dag, og morsmelk når de er i stand til å produsere noe. Det er vanskelig for dem å få til et mer sammensatt og næringsrikt måltid. Landskapet de bor i består nå av ørkenland der avlinger ikke vokser.

– Vi ble veldig glade da vi hørte at et omreisende ernæringsprogram ville komme hit regelmessig. Vi tror at barna våre vil vokse mer når de får dette livsviktige mattilskuddet og oppfølging, sier Madina.

I temperaturer over 40 grader møter helseteamet, som består av to ernæringsassistenter og en klinisk assistent, hver dag mer enn 30 mødre og deres barn fra landsbyer over hele Kassala-staten.

Ernæringsassistent Rayha Habib Ibrahim sier at arbeidet noen ganger kan være utfordrende.

– Jeg tror dette arbeidet er svært viktig for samfunnet. Til tross for at det er varmt og vanskelig, gjør vi vårt beste, avslutter hun.