Elema fra Etiopia går lange distanser for å hente vann.

Liv, husdyr og levebrød går tapt på grunn av tørken

Etter fire sesonger med lite nedbør lider 7,2 millioner under ekstrem tørke i Etiopia. Elema (18) har sluttet på skolen og går lange distanser for å skaffe vann til familien sin.

Vi møter Elema i Oromia-regionen i Etiopia, et av de verst rammede områdene i landet. Hun bor sammen med moren, Diramu (63), og søsknene sine.

Tidligere hadde familien en flokk på 20 kveg. Nå er det kun tre skrøpelige husdyr igjen. De andre er døde som følge av tørken. Både Elema og tre av søsknene hennes har sluttet på skolen for å hjelpe familien med å skaffe nok penger til å overleve.

– Jeg hjelper mamma med husarbeid og med å samle inn ved og trekull, slik at vi kan selge det. Jeg lager mat til familien og passer på de dyrene vi har igjen, forteller Elema.

Mange barn og unge er tatt ut av skolen for å hjelpe familiene sine i søken etter vann og beite. Dette gjør dem spesielt sårbare for barneekteskap, isolasjon, vold, seksuell vold og overgrep.

Elema fra Etiopia sammen med moren sin og de siste kyrene de har igjen.

Går langt for å skaffe vann

Rundt 7,2 millioner mennesker lider under tørken i Etiopia, og det er akutt behov for vannforsyninger.

Familien til Elema har ikke råd til å kjøpe vann, og den nærmeste vannkilden ligger langt unna. Mangel på transport og penger gjør det vanskelig for familien å flytte nærmere.

Elema må derfor gå lange distanser for å skaffe vann til familien.

– Jeg samler vann i en vanndunk, så bærer jeg den med meg hjem, sier hun.

– Det er også vanskelig å skaffe nok mat, og noen ganger spiser familien kun én gang om dagen, forteller moren hennes, Diramu.

– Jeg kunne ønske regnet kom tilbake, slik at livet vårt kan gå tilbake til normalen. Vi vil bare ha mat og vann til oss selv og dyrene våre. Datteren min må tilbake på skolen. Fremtiden hennes avhenger av det, avslutter Diramu.

Les også: Najma (11) ble tvunget til å forlate hjemmet sitt på grunn av tørken.

Dette gjør Plan

Plan International er tilstede i de sultrammede landene på Afrikas Horn: Etiopia, Kenya og Somalia. Vi samarbeider med Verdens matvareprogram (WFP) og har økt innsatsen vår for matsikkerhet.

  • Vi deler ut mat og vann til familier og husdyrene deres. Vi gir barn skolemat på skoler. I lokalsamfunn hvor skolene er stengt, arbeider vi for å utvide skolemåltid-programmene våre slik at vi kan tilby barn skolemat hjemme.
  • Vi gir pengestøtte til mer enn 2500 husstander i Etiopia. Familiene mottar en engangsutbetaling på 4500 etiopiske birr, som tilsvarer rundt 862 norske kroner. Disse brukes som oftest på innkjøp av mat.
  • Vi gir ernæringsråd og deler ut såfrø, slik at lokale bønder kan oppskalere matproduksjonen.
  • Vi sikrer beskyttelse av barn. Særlig jenter, som har økt risiko for å bli utsatt for vold, overgrep og trakassering på vei til, og under utdeling av mat og vann.