Fanget i Gaza:
– Jeg vil ikke dø

Rundt 1,5 millioner mennesker har måttet flykte i Gaza. Fatem (23) er én av dem. Hun vet at de ikke er trygge uansett hvor de er. Tusenvis er allerede blitt drept og antallet øker drastisk hver dag.

Fatem (23) er del av She Leads, et regionalt program som støtter jenter og unge kvinner i Midtøsten til å stå opp for sine rettigheter i lokalsamfunnene sine. Hun har måttet flykte fra hjemmet sitt i Gaza sammen med familien sin. 

– Vi måtte forlate huset vårt fordi området vi bodde i ikke lenger var trygt. Nå oppholder vi oss i et hus som er bittelitt tryggere, men alle steder er utrygge. Uansett hvor man er i Gaza er man aldri langt unna bombingen, og sannsynligheten for å bli drept er stor, forteller Fatem.

Alt er snudd på hodet

Fatem og familien vet, som de fleste andre i Gaza, at de aldri kan være trygge fra bombene. De kan bli drept på bare noen sekunder. Det eneste som gir dem håp støtten de får fra andre land. 

Hun er ung og har mange drømmer som hun vil at skal gå i oppfyllelse. Fatem lengter tilbake til en situasjon der hun kan bruke engasjementet sitt til noe positivt.

– Jeg vil støtte barna i Gaza. La dem få vite at de kan bidra til endring. Jeg har også lyst til å dele mine erfaringer på et høyere nivå, så jeg håper at alt dette snart vil ta slutt og at vi kan fortsette med arbeidet vårt. Jeg har mye på hjertet, men nå vet jeg ikke hva jeg skal si, forteller Fatem.

Image

– Ingenting er sånn som det pleier og vi vil trenge lang tid for å komme tilbake til normalen. Alt her er bare kaos: Alt vi ser, hører og til og med der hvor vi bor, sier Fatem.

– Vanligvis frykter vi ikke døden, fordi vi tror at det er normalt å bli martyrer. Men nå vet jeg ikke. Jeg vil ikke dø. Det er så mange mennesker jeg vil tilbringe mer tid med.

Image

Hva gjør Plan?

Tilgangen til Gaza er svært begrenset, men Plan har jobbet lenge i flere naboland, blant annet Libanon, Jordan og Egypt. Vi støtter sivilbefolkningen på de måtene vi kan, blant annet gjennom lokale partnere i området.

Det er inngått avtale med Røde halvmåne i Egypt og Terre des Hommes, som har tillatelse til å levere nødhjelp inn til Gaza. Gjennom disse kan vi bidra med grunnleggende nødhjelp som førstehjelpsutstyr, vann og mat. Dette leveres til palestinsk Røde halvmåne, som deler det ut inne i Gaza.

Image
Hjelp barna i Gaza

Tusenvis av barn er allerede drept i Gaza og tallet øker dramatisk hver dag. Sivile må beskyttes, og barn må ikke rammes av voksnes krig.

Les mer og støtt arbeidet vårt i Gaza

Image
Nødhjelp

En fjerdedel av verdens befolkning lever i konfliktrammede områder, og aldri før har flere levd på flukt.

Les mer om hvordan vi jobber med nødhjelp

Image
Barna må beskyttes

Vi fordømmer volden som utspiller seg i Gaza og Israel på det sterkeste og krever en øyeblikkelig og fullstendig våpenhvile.

Les vår uttalelse