Fanget i Gaza: 13 familiemedlemmer drept av bombene 

Fatima* er fanget av krigen i Gaza, og frykter å bli drept mens hun sover. 13 av familiemedlemmene hennes ble drept av en israelsk bombe i begynnelsen av desember.

Hun oppholder seg fortsatt nord i Gaza. Familiene som er igjen bor tett i de bygningene som fortsatt er beboelige. Alle er redde for å bli truffet av bomber, men mangelen på mat er i ferd med å bli et enda større problem.

De har nesten ingenting å spise. På grunn av den ekstreme mangelen på mat koster en sekk med mel ca. 350 euro.   

Fatima beskriver den psykiske belastningen krigen har på henne, dagliglivet og hva hun håper å oppleve i fremtiden. 

– Vi har ikke gjort noe, men vi blir drept likevel. Jeg har ikke våpen eller noe jeg kan bruke til å gjøre motstand. Jeg har bare stemmen min, sier 23-åringen.

Alt er snudd på hodet

– Når jeg skal legge meg, lurer jeg på hva som skjer hvis en bombe treffer huset. Vil veggen ved siden av senga beskytte meg, eller vil den falle over meg? Man går rundt og er redd hele tiden, dag og natt. Før jeg skal legge meg leter jeg alltid etter et trygt hjørne i huset, i tilfelle det kollapser over oss, sier hun.

– Du tenker alltid på hvordan du kan redde ditt eget liv, selv om sannsynligheten for å overleve er veldig lav. Hvis splintene treffer deg kan du overleve eller bli drept, eller så kan du få skader du må leve med resten av livet.

Et helt folk på flukt 

Ifølge OCHA har over 1,7 millioner av de drøyt to millioner menneskene som bor i Gaza blitt nødt til å flykte fra hjemmene sine, som Fatima. Nesten 33.000 mennesker er drept, om lag halvparten av dem barn. Mange flere er skadet, og over 70.000 hus og leilighetsbygg er ødelagt av bombene.

Store deler av dagen handler om å få tak i vann, mat og det de ellers trenger for å leve. Fordi de ikke har innlagt vann, er det heller ingen dusj. De vasker seg på «gamlemåten», med oppvarmet vann i en balje.

Image

– Vi står opp tidlig. Moren min går til et annet hus ikke så langt unna for å lage mat, og hvis hun er tom for vann går broren min til gaten overfor for å hente. Vi har ikke innlagt vann. Det er lite mat, så moren min må lage noe med det hun har. Det er stort sett ting som er tørket eller hermetikk.

Image

Døde barn i gatene

Fatima sier at hun selv og de andre kvinnene i familien er utslitt av å gjøre alt husarbeidet midt i en så stressende situasjon. Hun har mistet flere av vennene sine og mange familiemedlemmer og sliter med å sove. Om kveldene trekker hun seg ofte tilbake for å lese. Hun leser til hun blir sliten og ikke orker mer, så prøver hun å legge seg. Det er også en måte å unngå slitsomme tanker på.

Image

– Hvis jeg overlever vil jeg ut for å se verden – se alle tingene jeg har lest om og så gjerne vil se, som en hvilken som helst annen person. Jeg er veldig nysgjerrig og har lyst til å vite alt om verden utenfor. Jeg vil leve normalt. Dessverre er det veldig vanskelig å reise som palestiner, men det skal ikke stoppe meg.

Drømmen om å se verden utenfor Gaza er det eneste som gir noe som helst håp.

– Jeg prøver å ta meg sammen og holde motet oppe, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg føler meg hjelpeløs og motløs. Vi ser døde barn i gatene, men ingen som kan redde dem eller begrave dem. Kan du tenke deg?

*Navnet er endret av hensyn til hennes sikkerhet.

Image

Hva gjør Plan?

Plan jobber på spreng for å få mer nødhjelp inn i Gaza. Vi leverer mat, vann og førstehjelpsutstyr til sivile.

I alle kriser jobber vi tett med partnere som sørger for at nødhjelp kommer raskt frem til dem som trenger det. I denne situasjonen er det Røde halvmåne i Egypt, på forespørsel fra egyptiske myndigheter, som koordinerer leveransene av nødhjelp som skal inn til Gaza via Egypt. Vi har også inngått samarbeid med organisasjonen Terre des Hommes, som har et eksisterende nettverk inne i Gaza.

Image
Hjelp barna i Gaza

Tusenvis av barn er allerede drept i Gaza og tallet øker dramatisk hver dag. Sivile må beskyttes, og barn må ikke rammes av voksnes krig.

Les mer og støtt arbeidet vårt i Gaza

Image
Nødhjelp

En fjerdedel av verdens befolkning lever i konfliktrammede områder, og aldri før har flere levd på flukt.

Les mer om hvordan vi jobber med nødhjelp

Image
Barna må beskyttes

Vi fordømmer volden som utspiller seg i Gaza og Israel på det sterkeste og krever en øyeblikkelig og fullstendig våpenhvile.

Les vår uttalelse