Illustrasjon av Cynthia fra Kenya
Illustrasjon av Cynthia fra Kenya

– Mange unge kvinner og jenter har sex i bytte mot bind

Cynthia (25) fra Kibera i Kenya er frivillig i den lokale organisasjonen Kibera Joy Initiative. Organisasjonen opplyser om menstruasjon og deler ut bind til de mest utsatte jentene, slik at de ikke behøver å prostituere seg for å få råd til bind.

I landsbyen hennes er det normalt at jenter ikke vet noe om menstruasjon når de får mensen, noe som ofte fører til frykt og skam. Det er også utfordrende for jenter å få tilgang eller råd til å kjøpe bind. Hvis en familie må velge mellom å bruke penger på mat eller bind, er valget enkelt. Derfor tvinges jenter til å skaffe seg bind på andre måter.

– Mange unge kvinner og jenter har sex i bytte mot bind, forteller Cynthia.

På denne måten blir mange jenter gravide alt for tidlig. Organisasjonen Kibera, som Cynthia er frivillig i, er støttet av Plan International.

Mister skolegang

Myter og tabu om mensen står i veien for jenters fremtidsmuligheter. Samtidig mangler mange jenter i verdens fattigste land tilgang på bind og rent vann – noe som gjør det vanskelig å holde seg rene når de har mensen. Det fører til at mange jenter går glipp av viktig skolegang eller slutter helt på skolen.

Les også: Mensen og rettigheter

Dette gjør Plan

Plan jobber for at alle skal kunne snakke åpent om mensen og sikre at riktig kunnskap gis. Gjennom dette kan myter avlives og stigmatisering reduseres. Vi jobber også for at alle som har mensen skal ha tilgang til rene, private toaletter og sanitærprodukter, særlig på skoler.

Sammen med lokale myndigheter og skoler kurser vi helsearbeidere og lærere i hvordan de skal informere ungdom om mensen. Det legges vekt på at det er greit å snakke om og at det ikke er noe å  skal skamme seg over.

I for eksempel Uganda har vi også fått informasjon om mensen inn som en del av skolepensumet. Dette er viktig for å sørge for at alle elevene vet hva mensen er og at det er en helt naturlig del av livet.

Les også: – Mensenhytten er for geitene, ikke for meg