Opplever smerte og skam på grunn av fistula

Barneekteskap er hovedårsaken til at jenter i Niger får fistula, fordi kroppene deres ikke er klare for graviditet og fødsler. Jentene som kommer til DIMOL-senteret er ofte kun 14-15 år gamle.

Harira (18) er én av jentene som har fått hjelp på DIMOL-senteret, som støttes av Plan International Norge.

– Jeg fikk fistula etter en veldig langvarig fødsel. Babyen ville ikke komme ut, sier Harira (18). Hun er en av jentene som har funnet veien til fistulasenteret i Niamey, Nigers hovedstad.

Senteret drives av organisasjonen DIMOL og støttes av Plan International Norge. Her får jenter og kvinner rammet av fistula ikke bare operasjoner og medisinsk hjelp, men også psykologisk oppfølging.

– Når kvinnene kommer tilbake til samfunnet, er de med og sprer kunnskap om farene ved graviditet og fødsel hos unge jenter, sier lege ved senteret, Abdoulaye Traoré.

Remote video URL

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Rammer både fysisk og psykisk

Fistula er et hull mellom urinblæra og skjeden, eller mellom skjeden og rektum. Noen ganger begge deler. Dette fører til lekkasjer og fysisk ubehag, men også sosiale utfordringer.

– Å leve med fistula var vanskelig. Jeg ble våt når jeg sovnet, men også i våken tilstand. Folk unngikk meg, selv hjemme. De andre konene kalte meg “urinjenta”, sier Hadjara (25).

Niger har den største andelen barneekteskap i verden. Tre av fire jenter giftes bort før de fyller 18 år, 28 prosent av dem innen de er fylt 15 år. Og siden barneekteskap er den største årsaken til at jenter blir gravide for tidlig, rammes rundt 42.000 jenter og kvinner av obstetrisk fistula årlig.

– Dette er noe som også påvirker jentene psykologisk, sier Traoré.

Han forteller at jentene ofte opplever å bli stigmatisert og utstøtt av egne foreldre, å bli isolerte i eget hjem eller forlatt av ektemenn som mener de ikke lenger er kvinner.

Hadjara (25) fikk fistula under en langvarig fødsel – kun 15 år gammel. Hun var dårlig i to år før hun kom til senteret, men ble frisk etter sin første operasjon.

Giftet bort som 15-åring

Harira var bare 15 år da hun ble giftet bort til fetteren sin. Hun ble gravid og fødte en datter, men mistet henne da hun bare var tre år. Da hun ble gravid igjen mistet hun det andre barnet under fødselen, da var hun selv bare 17 år gammel.

Nesten 90 prosent av barna til fistulapasienter er dødfødte, og ofte dør også moren. De som overlever slike fødsler får ofte fistula.

– Det som skjer, er at jentenes bekken ikke er store nok til at en baby kan fødes på normal måte. Dessverre føder også disse jentene ofte ute på landsbygda der det er mangel på helsepersonell, sier Traoré.

Han forklarer at langvarige fødsler, ung alder, hyppige og tette fødsler alle er årsaker til fistula. Men heldigvis med riktig kunnskap kan fistula forebygges, og for de som allerede er rammet kan obstetriske fistler opereres.

90% av kvinnene som får operasjoner på senteret blir friske og kan igjen leve normalt og føde barn igjen. Men det finnes også tilfeller der kvinner dør av skadene.

– Da jeg kom til senteret var jeg så syk at jeg ikke kunne gjøre noe, men nå når jeg føler meg bedre kan jeg perle litt og lære å bruke symaskinen, sier Harira.

Fakta om Fistula-senteret 

  • Senteret drives av Plan i samarbeid med en lokal partner og Nigers Ministry of Public Health.
  • Senteret gir kirurgisk og psykososial behandlingen av jenter med vaginale fistler.
  • Målet er at 100 prosent av jentene som blir behandlet på senteret gjenforenes med sitt lokalsamfunn.
  • Plans arbeid bidrar til at flere gravide jenter kjenner til DIMOL og deres tilbud, og at folk har økt kunnskap om fistula og hvor rammede jente kan få støtte og behandling.
  • Senteret bidrar også til å spre kunnskap til unge, foreldre og lokalsamfunn om de negative konsekvensene av barneekteskap og for tidlige barnefødsler, og skal bidra til økt kunnskap om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
  • Andelen barneekteskap i Niger har økt. Kriser gjør situasjonen verre for unge jenter, som konflikt i landet og pandemien.

Mange kvinner oppsøker DIMOL-senteret i Niger. Jentene er ofte kun 14-15 år gamle.