Ester fra Ghana.

Esther vil leve

Esther (12) vet allerede hvor sårbart livet er. For på landsbygda i Ghana er sykdom, matmangel, fattigdom og tenåringsgraviditet vanlig.

– De yngste jentene som blir gravide her er 13 – 15 år, sier Esther.

Når jenter blir gravide må de ofte slutte på skolen, og altfor mange kommer heller ikke tilbake. Esther vil alt annet enn å bli tenåringsmamma. Hun drømmer om å bli lærer, at hun en dag kan tjene nok penger til å kjøpe pene klær og nok mat. Og så vil hun være med på å gjøre samfunnet hun bor i tryggere.

Men fattigdom er et hinder for skolegang. Esther og familien hennes lever av å dyrke en åkerlapp, og faren hennes syr klær på bestilling. Dessverre har nesten ingen i nabolaget råd til å kjøpe klærne.

– Jeg er redd foreldrene mine ikke har råd til å la meg fullføre skolen, sier Esther.

Esther fra Ghana gjør husarbeid.

Før og etter skolen, hjelper Esther moren sin med husarbeid.
– Jenter har flere plikter enn gutter, påpeker hun.

Drømmen om et bedre liv

Fattigdom er også en viktig forklaring på hvorfor så mange unge jenter blir gravide.

– Vi lever fra dag til dag. Noen dager har vi mat, andre dager ikke, sier Esther.

Innimellom får landsbyen besøk av unge menn på motorsykkel. De flørter med jentene, har med seg gaver og lovord om at de kan gi jentene en bedre fremtid et annet sted. Ting utvikler seg og plutselig har jentene blitt med på noe de egentlig ikke er klare for. Får ikke gutta det som de vil, kan det ende med voldtekt.

Esther fra Ghana ute i naturen

– Gutter kjøper ting jentene trenger og tvinger dem til å ha sex, så forlater de dem. Og så blir jentene gravide, sier 12-åringen.

Mange jenter vet ikke at samleie kan gjøre dem gravide. Ofte har de heller ikke tilgang på prevensjon eller kan noe om det. I Ghana er det ikke vanlig å snakke om sånne ting hjemme. 

Men den siste tiden har jenter og andre unge i området fått mer kunnskap om sex, graviditet og retten til å si nei. 

Dette gjør Plan

Plan har startet en ungdomsgruppe hvor det snakkes om sex, seksualitet og andre tema som er tabu i Ghana. Det har gjort at mange jenter har blitt mer selvsikre og tør å snakke om det som er viktig for dem. Vi opplever også en kraftig økning i antallet barn – og særlig jenter – som fullfører ungdomsskolen. Færre tenåringsjenter blir gravide og jenters rettigheter blir i større grad respektert.