Zenaida fra Peru. Zenaida fra Peru.
Zenaida fra Peru. Zenaida fra Peru.
Skolejente fra Peru. Skolekampanje 2022. Zenaida fra Peru på skolen.

Seks år gamle Zenaida rakk såvidt å starte på skolen før den ble stengt på grunn av koronapandemien.

– Jeg savnet skolen veldig mye. Spesielt vennene mine og læreren min, sier hun.

Til hennes store glede kunne hun begynne på skolen igjen tidligere i år. Men mange jenter har ikke kommet tilbake på skolebenken. 

Pandemien satte en stopper for skolegangen til mange

Zenaida bor med familien sin i et lokalsamfunn sørøst for Cusco i fjellene i Peru. Det er et jordbruksområde preget av mye fattigdom. Her var skolene stengt i to år på grunn av pandemien. De åpnet igjen i mars i år – og Zenaida var så heldig at hun fikk starte igjen.

Skolestegningen endret livskursen til mange 

Dessverre er det mange barn som ikke får mulighet til å gjenoppta skolegangen. Når skolene var stengt måtte de finne annet å gjøre, som å bidra til husholdningen ved å arbeide eller de har blitt giftet bort. De stengte skolene har derfor endret livskursen til mange. Det er et fattig jordbruksområde, med få alternativ for jenter. Derfor er skolen så viktig.

Les også: 129 millioner jenter får ikke gå på skole.

For Zenaida gikk det bra med hjemmeskole. Familien har ikke tilgang til Internett og hun kunne derfor ikke ha digital undervisning under pandemien. Heldigvis var skole via radio et alternativ – noe som fungerte for Zenaida.

Opplæring av Plan International

Under pandemien hadde Plan International opplæring i smitteverntiltak i regionen.   

– Når jeg har vært ute har jeg brukt munnbind og vært nøye med håndvask. Også når jeg berører bøkene og notatbøkene mine før jeg gjør leksene, har jeg vært nøye, bare for å være sikker, sier Zenaida.

Skolegang gir gode fremtidsutsikter

Plan er oppriktig bekymret for hvordan de stengte skolene over så lang tid påvirker barn, og spesielt jenters, fremtidsutsikter. Uten skolegang vil mange ha en vanskeligere fremtid, preget av fattigdom, vold og færre muligheter. Skolegang er noe av det viktigste for at jenter skal få mulighet til et bedre liv.

Derfor jobber Plan for at jenter som Zenaida skal ha tilgang til skole, og ikke faller utenfor. Hverken i krisetider, men også ellers. Om de har lengre avbrekk fra skolen blir det enda vanskeligere for dem å gjenoppta skolegang.

Dette gjør Plan

  • Vi sikrer barn og unge utdanning av god kvalitet. Vi er spesielt opptatt av å fjerne de hindringene som gjør at jenter slutter på skolen.
  • Vi beskytter barn mot utnyttelse og overgrep.
  • Vi sørger for rent vann og separate toaletter for jenter og gutter.
  • Vi sørger for barn får vaksiner og helseoppfølging.
  • I krisetider setter vi opp midlertidige skoler, får lærere til å kjøre ut til elevene på motorsykkel og leverer ut skolemat.