Martha står på frontlinjen

Koronastengte skoler og matmangel har ført til at flere jenter må gifte seg enda tidligere i Sør-Sudan. Martha (13) er redd for å bli en del av statistikken.

Martha fra Sør-Sudan er redd for å bli en del av statistikken for barneekteskap.

Martha fra Sør-Sudan er bare 13 år, men allerede redd for å bli giftet bort.

– Jeg gikk på skolen da den plutselig stengte. På min alder vet jeg at jeg kan bli giftet bort om skolene ikke åpner igjen. I vårt samfunn kan jeg bli giftet bort til hvem som helst, så lenge foreldrene mine godkjenner han, sier Martha.

For selv om hun bare er 13 år vet hun at når et land, en by, en landsby eller en familie blir rammet av krise, er det jentene som ofte betaler prisen. De er familiens frontlinjekjempere.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Bestiller barnebruder

Såkalt barnebestilling er vanlig i mange områder i Sør-Sudan. Det innebærer at jenter allerede i femårsalderen blir lovet bort til en beiler, og når de lokale lederne mener hun er gammel nok til å gifte seg, som oftest 15 år, kan han ta henne som kone.

Martha fra Sør-Sudan er redd for å ende opp som barnebrud.

Noen foreldre anerkjenner viktigheten av skolegang og har mulighet til å la døtrene utsette ekteskapet for å bli på skolen litt lenger. Men da skolene stengte på grunn av koronatiltak, ble denne muligheten betydelig mindre for jentene.

– Hvis barna går på skole kan kanskje til og med menn respektere det, og ikke forsøke å gifte seg med dem, sier Rebecca, Marthas mor.

Rebecca fra Sør-Sudan.

Marthas mor, Rebecca, er redd for at hun må gifte bort datteren.

Sulten rår

Martha har ikke vært på skolen siden det første koronatilfellet i landet ble oppdaget i mars 2020. Og selv om mange barn har kunnet fortsette på skolen ved hjelp av undervisning via radio, er ikke det alle forunt. Spesielt ikke barna på bygda hvor Martha bor.

For henne ble situasjonen enda vanskeligere da hun og familien måtte flykte hjemmefra fordi landsbyen ble angrepet av ungdommer som plyndret hus. Moren forteller at familien nå har så lite mat at hun frykter hun må finne en mann til datteren; medgiften kan hjelpe resten av familien med mat, og gi småsøsknene mulighet til å gå på skolen.

– Det er tøft. Hvis vi ikke har noe igjen må jeg gifte henne bort så jeg kan konsentrere meg om søsknene hennes.

Les mer om barneekteskap og hvordan Plan jobber her.

Gjør en forskjell. Bli Planfadder