Få unge ut av arbeidsledighet

Uten arbeid og inntekt er det vanskelig å komme seg ut av fattigdom. Din skole kan bli med på å skape 100 000 nye arbeidsplasser!

Før hadde Nololo (21) ingen inntekt. Han ble med på et Plan-prosjekt, og nå har han skapt sin egen arbeidsplass. – Det har forandret livet mitt, sier han. 

Svært mange unge mennesker i verden i dag er arbeidsløse. Verdensbanken har regnet ut at man trenger 600 millioner nye arbeidsplasser de neste ti årene for at alle skal få en jobb.

Det er mange negative konsekvenser ved å ikke ha en jobb. Man har ikke mulighet til å tjene penger, mange mister troen på seg selv, og jo lenger man er arbeidsledig jo vanskeligere blir det å få seg en jobb. I tillegg går samfunnet glipp av viktig arbeidskraft de sårt trenger.

Innen 2030 har Plan som mål å bidra til å skape 100 000 nye arbeidsplasser for unge i Afrika sør for Sahara. Målet med å skape arbeidsplasser er å gi unge mennesker mulighet til å jobbe seg ut av fattigdommen. Din skole kan bidra!

Dette går pengene til

  • Låne og sparegrupper: Vi hjelper unge både med å låne og å spare penger, slik at det blir enklere å komme i gang med egen bedrift.
  • Yrkesopplæring: Vi driver opplæring av ungdommene innen etterspurte områder som økonomi, entreprenørskap, engelsk, salg, markedsføring med mer.
  • Samarbeid: Om man starter sin egen bedrift er det ofte enklere å selge varene sine om man går sammen med andre. Derfor hjelper vi for eksempel bønder til samarbeide for å nå ut til potensielle kjøpere.

Vil dere samle inn penger til arbeidet mot arbeidsledighet?

Ta kontakt med oss på skole@plan-norge.no eller telefon 56 09 99 09.

Last ned plakat til innsamlingsaksjonen (pdf).

Undervisningsopplegg om arbeidsledighet 

Ønsker dere å lære mer om arbeidsledighet blant unge? Se Plans undervisningsopplegg for elever i ungdomsskolen og videregående skole.

Eksempel på Plans arbeid:

I Uganda har vi bidratt til at unge har fått utdanning og jobb:

- Skolegang og kunnskap åpner dører, sier Nabiryo, som er opptatt av at sønnen hennes får skolegang. 

24 år gamle Nabiryo hadde ikke fullført grunnskolen, derfor var det vanskelig å få jobb. Nå driver hun sin egen frisørsalong!

Nabiryo så mørkt på framtiden. Hun hadde ingen inntekt, og siden hun manglet grunnskole var det vanskelig å få en jobb.

Men alt forandret seg da hun ble hun med i et Plan-prosjekt. Her fikk unge mennesker yrkesopplæring og små lån.

Nabiryo fikk frisøropplæring, startkapital og kursing i hvordan drive en salong. Dermed kunne hun åpne sin egen frisørsalong, som hun i dag driver med stor suksess. Hun har til og med fire unge "lærlinger" i salongen. Hun fikk også opplæring i fjærkrehold, og på fritiden driver hun en hønsegård.