Plan International Norge

Underskriftskampanje mot barneekteskap i Tanzania, 2018

Våren 2018 bidro norske Wedding Busters til at tusenvis av nordmenn viste sin støtte til unge aktivister i Tanzania som vil ha en absolutt 18-årsgrense for ekteskap.

Her mottar Tanzania 59 800 underskrifter fra Norge og en rekke andre land som de skal bruke i kampen mot barneekteskap.

Tanzania er blant landene i verden med flest barnebruder. Ifølge ekteskapsloven kan en gutt gifte seg når han er 18 år, mens en jente kan gifte seg allerede som 14-åring, med samtykke fra foreldre. I juli 2016 vedtok høyesterett at ekteskap med barn under 18 år er i strid med grunnloven. Denne dommen var resultatet av en aksjon mot barneekteskap, og regjeringen i Tanzania fikk ett år på seg til å oppdatere lovverket. Motstandere av lovendring har nå anket saken, og saken må derfor opp i rettssystemet igjen.

Ungdomsgruppa Youth4Change i Tanzania kjemper for å fjerne muligheten for at 14 år gamle jenter kan bli gift, og de har bedt om støtte gjennom underskrifter fra hele verden. Plan International Norge samlet inn over 10 500 underskrifter, og nesten 5 000 av disse var fra ungdom mellom 13-19 år. Disse har, sammen med signaturer fra andre land,  blitt overlevert til de unge aktivistene i Tanzania. De skal bruke den internasjonale støtten til å øke det politiske presset for å innføre et forbud. Frem til juni skal ungdomsgruppa i Tanzania rundt på skoler og til lokalsamfunn for å informere om den urettferdige loven og samle inn underskrifter for en absolutt 18-årsgrense for å gifte seg – for både gutter og jenter.