…vil du oppleve «de tusen åsers land» med et grønnkledt landskap som kan kalles uvanlig vakkert.
Urbefolkningen i Rwanda, pygméfolket twa, ble fordrevet av innvandrende bantustammer – som senere ble kalt tutuer – rundt år 1000. Tutsienes forfedre, kvegfolket, slo seg ned i området på 1400-tallet, og utviklet et kongedømme med føydalt styresett. Hutuene måtte skatte til tutsikongen, og tutsiminoriteten ble videre favorisert etter at Rwanda og Burundi var kom under Belgisk Kongo i 1916. Det skapte misnøye hos hutuene, og vold mellom folkegruppene startet med voldelige aksjoner mot tutsier fra 1959.
Folkemord
Det grusomme folkemordet som skjedde over en tremånedersperiode i 1994 tok livet av over 800 000 voksne og barn. I dag utgjør barn og unge under 25 år nesten 70 prosent av befolkningen i landet. De brutale mordene gjorde at nesten en million barn vokste opp uten foreldre og landet har derfor blitt referert til som «barnelandet». I kjølvannet av forsoningsprosessen etter 1994, har myndighetene tatt grep for å samle befolkningen. En ny grunnlov ble vedtatt i 2003, en som forbyr politiske partier å identifisere seg med en bestemt folkegruppe, religion eller klan.
Rwanda har hatt fransk som undervisningsspråk i skolen frem til 2009, inntil myndighetene vedtok å foreta et skifte til engelsk. Den plutselige forandringen førte til at så godt som alle lærere og elever fikk vanskeligheter med å fortsette undervisningen.
Landet med den dystre fortiden er på størrelse med Hedmark fylke – og hjem for elleve millioner mennesker. Det gjør landet til det tettest befolkede på det afrikanske kontinentet.
Et land i utvikling
Det siste tiåret har Rwanda vært blant de raskest voksende økonomiene i verden, samtidig som det er en av verdens mest nødhjelpsavhengige nasjoner. Utviklingskurven går oppover, men 45 prosent av befolkningen lever stadig i fattigdom. Det berører først og fremst barn og unge, og ikke minst flyktninger, når det gjelder tilgang til helsetjenester, utdanning og beskyttelse. Til tross for regjeringens satsning på barnerettsspørsmål – blant annet gjennom to strategivedtak i 2016 – sliter landet med problemer som underernæring blant barn, lav kvalitet på utdanning og utbredt kjønnsbasert vold. I tillegg opplever Rwanda en økning av foreldreløse barn som kommer til landet. Mange har rømt fra volden i Burundi og Kongo.
Plan International i Rwanda
Plan International har vært tilstede i Rwanda siden 2007, og er anerkjent som den ledende organisasjonen når det gjelder programmer for barns beskyttelse og forebygging av seksuell og kjønnsbasert vold. Plan International implementerer også tiltak for respons på flyktningkrisen, ved blant annet å etablere trygge soner for barn og egne områder for jenter i burundiske og kongolesiske leirer, i tillegg til å tilby psykososial støtte for traumatiserte barn.