På reise med Morten Krogvold

– De var høflige og møtte meg med respekt og stolthet. Og det har vært viktig for meg i bildene. Å få frem verdigheten disse unge menneskene har. Jeg er ikke en flue-i-øynene-fotograf. Jeg vil tvert imot prøve å få frem den stoltheten. At de har håp.

Remote video URL

Morten Krogvold (67) er en av Norges aller mest anerkjente fotografer, spesielt kjent for sine portretter av kjendiser og sosiale prosjekter i andre land. I november 2017 dro Krogvold og Plan International Norge til Nepal. Krogvold skulle la de barna som oftest blir tilsidesatt og oversett i samfunnet, få være i fokus, bokstavelig talt.

Det er mellom 93 og 150 millioner barn i verden som lever med en form for funksjonsnedsettelse. De er verdens mest utsatte og ekskluderte barn. Men kan man vise behov uten å fråtse i tragedie og elendighet? 

– Det jeg håper disse bildene skal gjøre, er at man ser på dem og lar seg bevege på en eller annen måte. At man reflekterer over historiene, sier Krogvold.

Morten Krogvold ville fotografere venninnene Sangita og Laxmi sammen. Jentene har albinisme og er svaksynte.

Det er lett å pakke ned en del fordommer i bagasjen, sammen med tannbørste og klesskift, når en reiser til et utviklingsland for å møte barn med funksjonsnedsettelser. Lett å se for seg at de på et vis vil fremstå som stakkarslige. Krogvold opplevde det som langt fra sannheten.

For er det én ting disse barna ikke ville være, så er det å være funksjonsnedsettelsen sin. De hadde drømmer, mål og ambisjoner, som de fleste andre barn. Selv om veien for å nå dem kanskje er lenger.

– Jeg opplevde veldig mye ressurssterkhet, verdighet og glede.

– Den fantastiske døve jenta som vi opplevde hadde en helt spesiell utstråling av intelligens. Det er noe med de ressursene som gjorde inntrykk på meg. Jeg tror at hun på en eller annen måte får det til.  Jeg opplevde veldig mye ressurssterkhet, verdighet og glede. Man bli helt slått ut over positiviteten!

Fakta

  • Mellom 93 og 150 millioner barn har en funksjonsnedsettelse.
  • Disse barna blir ofte forhindret i å få utdanning på grunn av fordommer, mangel på hjelpemidler og fysiske hindringer.
  • De opplever i større grad mobbing og vold på skole og hjemme.
  • I Nepal går 6 prosent av barn ikke på skole. 85 prosent av disse har en funksjonsnedsettelse.
  • Kilder: WHO; UNICEF, Plan International, Leonard Cheshire Disability-Inclusive Education.

Reisen til Nepal varte en drøy uke, og på den tiden fikk Krogvold møte mange barn med ulike funksjonsnedsettelser, bakgrunnshistorier og fremtidsutsikter. Prasanna som bæres til skolen av sin far. Bhagwati som er synshemmet og bor med sine to synshemmede brødre på en skole langt hjemmefra. Sabita som har mistet begge hendene, men vil bli lege. Binita som ble døv etter en kreftoperasjon, men er best i klassen og vil bli dataingeniør.

­– Alle disse skjebnene. Vi får presentert en liten flik av deres historier, og hvis ikke det gjør inntrykk så er man jo en kyniker.

Se videoreportasjen øverst.

For Morten innrømmer at mange av møtene og historiene var tøffe. Møter som gir ordet «urettferdig» en ny dimensjon. Barnebarna skal vokte seg vel for å klage over urettferdighet til Krogvold.

– Mine bilder skal vekke omsorg! Det er mitt store mål- å få frem det vakre i disse personene, for gjør man det motsatte, orker ikke folk. Jeg har snudd det hele til å dreie seg om verdighet.

Morten Krogvold er opptatt av å bruke det naturlige lyset når han tar bilder. Her poserer Binita som mistet hørselen etter kreftoperasjoner.

Mens Krogvold fotograferte, filmet Astrid Hexeberg fra Plan International Norge. Videoportrettene gir et innblikk i barnas hverdag. I tillegg kan du se minidokumentaren om Krogvolds reise i Nepal. Her forteller han om en spesielt traumatisk hendelse i hans egen barndom som gjør at han selv kan relatere til hva barna opplever. 

Er du dessuten interessert i foto og kunst, vil videoen også vise hvordan Krogvold iscenesetter og tenker rundt selve fotograferingen.

Tekst og foto: Astrid Hexeberg