– Jeg blir kalt «apekatt»

Anuli har en muskelsykdom som gjør at hun går litt annerledes. Det er nok til at barna i nabolaget plager 14-åringen.

Anuli står blant duene sine ved det knallgrønne huset familien eier i en landsby i Nepal. De hvite toppene til Himalaya-fjellene glimrer i horisonten, og like i nærheten finnes en dyp ravine med en hengebru over. Alt det vakre står i kontrast til hva 14-åringen opplever av utfordringer.

Dette gjør Plan

Skolen Anuli går på har fått støtte av Plan for å styrke unge jenter både i skolegangen og i hverdagen.

Plan jobber for at barn med funksjonsnedsettelser i Nepal skal få oppfylt sine rettigheter. Utdanning, inkludering og beskyttelse er viktige stikkord. 

I tillegg styrker vi lokale grupper og nettverk som jobber for å fremme interessene til personer med funksjonsnedsettelser. 

Les mer om arbeidet.

Anuli er født med en tilstand som gjør at hun har problemer med å snakke og gå.

Mobbes

Utenfor det grønne huset sitter moren og tar oppvasken som ligger i en balje. Anuli har leksebøkene sine i en veske som står på sengen i soverommet hun deler med søsknene. Hun går på skole hver dag. Noen ganger går hun dit alene, andre ganger får hun følge og hjelp til å bære skolevesken. Aller best liker Anuli å lese og skrive på morsmålet sitt.

Men det er også skolen som skaper problemer for henne.

­­– Jeg liker meg ikke på skolen. De andre barna slå meg, kaller meg «apekatt» og erter meg fordi jeg ikke kan gå ordentlig, sier hun og gråter når hun forteller. De gjør det når ingen ser på. Det skjer utenfor skolen også, i nabolaget, så Anuli holder seg helst hjemme med foreldrene, bestemoren og søsknene.

Anuli vil bli forfatter når hun blir voksen.

Anulis mor er fortvilet og sier datteren en gang ble lokket til side av gutter som befølte henne og kastet tingene hennes utover. Det hjelper heller ikke at Anuli er på vei inn i puberteten.

­– Jeg er bekymret for at hun skal bli misbrukt, så jeg liker ikke å sende henne av gårde til skolen.

Selv om Anuli helst vil begynne på en annen skole, er hun klar på at hun vil ha seg en utdannelse. Uansett. For den store drømmen er en gang å bli forfatter.

Møt Anuli i videoen der Morten Krogvold reiser til Nepal.

Tekst og foto: Astrid Hexeberg