Anish kan ikke gå, men elsker likevel sport

13 år gamle Anish trenger hjelp til den minste ting, men drømmer stort.

Anish sitter i rullestolen sin utenfor leiligheten familien hans leier. Han har vært lam siden han var liten. Gårdsplassen utenfor er humpete, og det er ingen rampe opp til døren. Det nekter huseier dem å sette opp.

– Jeg trenger hjelp til å vaske meg, hjelp til å komme meg til skolen. Det er vanskelig å komme seg rundt med en rullestol, sier han. ­– Jeg skulle ønske veiene var bedre.

Det beste 13-åringen vet er å se på vennene drive med sport, særlig basketball. Da heier han fra sidelinjen. Det nest beste er å gå på skole. Der har han nemlig sine aller beste venner som gjerne triller han rundt på fotballbanen for at han skal få være med på leken.

– Selv om jeg har en funksjonsnedsettelse, vil jeg få meg en utdannelse og bli en bra person, sier han. For det er bankdirektør han helst vil bli. 

Plan jobber for at barn med funksjonsnedsettelser i Nepal skal få oppfylt sine rettigheter. Utdanning, inkludering og beskyttelse er viktige stikkord. 

I tillegg styrker vi lokale grupper og nettverk som jobber for å fremme interessene til personer med funksjonsnedsettelser. Les mer om arbeidet. 

Tekst og foto: Astrid Hexeberg