Jobben som frivillig har endret livet mitt

Trodde du dugnad var typisk norsk? Også i Uganda jobber mange frivillig, fordi de ønsker å gjøre lokalsamfunnet til et bedre sted å bo.

– Jeg ønsker å se en forandring i nærområdet mitt, sier Naika Magidu (26). Det er derfor han har sagt ja til å bli frivillig helsearbeider. Han har deltatt på Plans kurs i helse og hygiene, og bringer nå kunnskapen videre til andre.
 

Naika Magidu, portrett

Naika Magidu er bonde og far til tre. Likevel finner han tid til frivillig arbeid i lokalsamfunnet nesten hver dag. (Foto: Anthony Huus/Plan International Norge)

Veiing av babyer står på programmet når vi møter Naika på helsestasjonen, hvor han hjelper til av og til. En annen oppgave han har, er å sørge for medisiner til syke barn. Plan har organisert et system der frivillige helsearbeidere kan identifisere vanlige, men farlige sykdommer som malaria, og hente medisiner på et lokalt lager. På den måten kan syke barn få behandling raskt, selv om de ikke har mulighet til å komme seg til helsestasjonen. 
 

Frivillige fra Village Health Team (VHT), Uganda.

Det er viktig å følge med på vekten og fange opp barn som er underernærte. Frivillige helsearbeidere hjelper til når babyer skal veies.

26-åringen er gift og har tre sønner, og livnærer seg som bonde. Han forteller at opplæringen fra Plan også har hatt stor betydning for ham privat. 

– Kurset har endret livet mitt. Jeg har lært mye, og jeg har gjort mange forandringer hjemme. Vi har for eksempel bygd latrine og innført hygiene-rutiner, sier han. Mange foreldre i området har gått glipp av utdanning, og mangler derfor kunnskap om hvordan de kan holde barna friske, blant annet gjennom hygiene, variert kosthold og bruk av latrine.

Naika Magidu med sykkel

Alle de frivillige helsearbeiderne får en sykkel, slik at det går raskere å komme seg rundt i området.

– Før var jeg redd for å gå inn på et offentlig kontor, forteller Naika. Å ta ordet i forsamlinger, var uaktuelt. Nå er dette helt annerledes. Rollen som frivillig via Plan, har gitt ham økt selvtillit. – Jeg føler meg fri til å snakke, og setter pris på den respekten jeg får fra lokalsamfunnet. 

Lokalbefolkningen er viktig

Plan samarbeider med frivillige i alle landene vi jobber i. På den måten når vi fram til svært mange på en kostnadseffektiv måte. Og ikke minst: den dagen vi trekker oss ut av området, blir kunnskapen igjen hos de som bor der. 

– Vi opplever at frivillige er stolte over å delta i utviklingen av lokalsamfunnet, sier John Bosco, fadderkoordinator hos Plan International Uganda. Han understreker at lokalbefolkningen spiller en viktig rolle for å oppnå utvikling. Derfor involverer Plan alltid barn og voksne i de områdene vi jobber. 

– Vi i Plan trigger dem og bidrar til at de kan skape den endringen de selv ønsker. 
 

Naika er med i tre frivillige komiteer

Plan organiserer dugnadsarbeid på flere områder, og Naika har engasjert seg i hele tre frivillige komiteer. I tillegg til å være helsearbeider, er han med i komiteen for barns rettigheter og en gruppe som jobber med forebygging av kriser i lokalsamfunnet.

Også på disse områdene har han fått opplæring, og han snakker med sambygdinger om tema som jenters rettigheter, barneekteskap og verdien av skolegang. Han har også øyne og ører åpne for barn som har spesielle utfordringer, er underernærte eller opplever vold i hjemmet. 

– Det er ikke alltid så lett å snakke med folk om disse tingene. Man må være tålmodig, gi det tid og snakke om det samme temaet mange ganger, sier han. 

Vi ser at arbeidet hjelper

Plan har ikke vært så lenge i området der Naika bor, men har jobbet i nabodistriktet i mange år. Der ser vi tydelige forbedringer: Lavere barnedødelighet, latriner i nesten alle hjem og mindre sykdom. Færre gifter seg mens de er barn og flere fullfører skolen. Nå skal vi jobbe for å oppnå den samme positive utviklingen i distriktet til Nika. 

Foto: Anthony Huus/Plan International Norge

Baby på mammas arm, Uganda

Ei lita jente i ferd med å sovne på mammas arm, i kø for å bli veid. Plan arbeider for at barn i Uganda skal få gode oppvekstvilkår. Informasjon til foreldre og andre i lokalsamfunnet, er et viktig virkemiddel. 

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet