Jenter formes av ord – velg de rette

Alvorlig jente ser i kameraet, boksepute foran henne.
Remote video URL

Er det en gutt som sparker i mammas mage? Da er han aktiv – kanskje en fremtidig fotballspiller. Er det en jente? Da er hun temperamentsfull – hun blir sikkert en utfordring i tenårene.

Slik fortsetter det. Jenta har fin genser, gutten er tøff. Når de samme ordene gjentas ofte eller over tid, kan de være med på å skape forskjeller og gi barna ulike utgangspunkt i livet. For ord gir ikke bare muligheter, de kan også begrense oss. 

Stadig flere undersøkelser konkluderer med at ord påvirker selvfølelsen, selvbildet og selvtilliten vår. Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til ordene vi bruker. Kanskje vi heller kan snakke med barna om hva de opplever og hvordan de føler seg? Det styrker selvfølelsen, og setter dem i mindre grad i bås som "søt" eller "tøff". 

Plan setter jenter først

Over hele verden blir jenter møtt med ord og holdninger som holder dem tilbake, også i Norge. For eksempel at matte er for gutter, dans er for jenter og at prinsesser skal være fagre og riddere modige.

Det går en rød tråd fra ulikhetene her hjemme til de globale problemene Plan jobber med, som barneekteskap, kjønnsbasert vold og overgrep.

Snakke = samtale, prate

Hvert år gjennomfører Plan samtaler med 1,4 millioner fadderbarn og deres familier. I disse samtalene lytter vi til hva som er familienes utfordringer og snakker om tema som helse og skolegang. I 2019 nådde vi 40 millioner barn over hele verden med arbeidet vårt.

Det er Planfaddere som gjør dette arbeidet mulig.  

Mer enn 130.000 barn har en Planfadder i Norge. Flere skriver brev til fadderbarna sine. Mange faddere forteller barna at de heier på dem, og oppfordrer dem til å bli på skolen, selv om det kan være vanskelig. Vi ser at det nytter, og hvor kraftfulle ord kan være når de brukes riktig.