Bidra til å Gi alle barn like muligheter.

Som fadder støtter du prosjekter i landet og lokalsamfunnet der fadderbarnet bor, og globalt arbeid for barns rettigheter.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Hvorfor bli Planfadder?

Image
Du gjør en forskjell

Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange. Som Planfadder bidrar du i kampen mot barneekteskap, med å få unge i arbeid, at jenter og andre unge beskyttes i krise og mot vold og overgrep. 

Image
Du lærer om andre

Mange bruker fadderskapet som en del av barneoppdragelsen. Å ha et fadderbarn er en fin måte å lære mer om hvordan det er å leve i en annen del av verden.
 

Image
Du kan ha kontakt

Du kan følge utviklingen til ett barn, og ha kontakt med barnet hvis du vil. Du får bilder av fadderbarnet ditt og får jevnlig høre om barnet, familien og Plans arbeid.

Remote video URL

Det er mange grunner til å bli fadder i Plan


Hvem er fadderbarna?

Et fadderbarn er en representant for sitt lokalsamfunn og bor i et område hvor Plan jobber. En lokalt ansatt i Plan har oversikt over barna i området, og snakker med familien og barna før de blir med i ordningen som fadderbarn. Pengene går ikke direkte til fadderbarnet, det ville skapt et urettferdig skille mellom de som får og ikke får. Du kan sende brev til fadderbarnet – hvis du vil. Og når korona er over, håper vi det igjen vil være mulig å besøke fadderbarnet.

Les mer her

Du bidrar til forandring for barn og unge:

Queen fra Rwanda

Før måtte Queen være med mamma på jobb. Nå er hun på Plans barnesenter hvor hun spiser seg mett, leker og lærer i trygge omgivelser.

Sangeetha fra India stoppet sitt eget bryllup

Sangeetha stoppet sitt eget bryllup. Å være med i Plans ungdomsgruppe ga henne kunnskap og styrke til å si nei.

Valentine fra Rwanda får hjemmeskole

Skolen til Valentine er stengt på grunn av korona. Nå har Plan lagt til rette for hjemmeskole så hun kan fortsette å lære.

Å besøke fadderbarnet sitt

Noen faddere drar på besøk til fadderbarnet sitt. Jørgine Vasstrand, kjent som Funkygine, besøkte fadderbarnet Sentiya (5)

— Det som gjør fadderordningen så spesiell, er at det finnes bånd som knytter oss sammen som mennesker. Som likeverdige. Som venner.


 

Barnet forstår menneskehjertet.

Edgar Allan Poe


 

Slik arbeider vi

Plan jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter vi jenter først.

Våre fire satsningsområder er:

Plan har unik kjennskap til områdene vi jobber i

Gjennom fadderordningen har Plan direkte kontakt med 1,2 millioner fadderbarn og deres familier. Denne kontakten gir oss unik kjennskap til områdene vi jobber i. Fordi vi er til stede over tid, med lokalt ansatte og lokale frivillige, har Plan stor tillit og aksept i lokalbefolkningen. 

Vi involverer alltid de som bor i områdene hvor vi jobber, og mobiliserer barn, unge, familier, lokalsamfunn og næringsliv. Nærværet gjør at Plan kan reagere raskt i kriser.

Plan er en global bistandsorganisasjon som jobber i over 50 land. Vårt arbeid tar utgangspunkt i FNs barnekonvensjon, og er politisk- og religiøst uavhengig.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Ofte stilte spørsmål

Nyheter om Plan

Hvor kan jeg lese nyheter fra og om Plan?

Hva innebærer det å være Planfadder?

Du blir fadder til ett barn som du kan følge utviklingen til. Hvert år får du bilder av fadderbarnet, og informasjon om hvordan fadderbarnet bor, om familien og Plans arbeid lokalt nasjonalt og globalt.

Du kan sende en hilsen til fadderbarnet, digitalt eller i posten. Det er selvfølgelig helt opp til deg om du ønsker å sende en hilsen.

Som Planfadder bidrar du til at flere barn får utdanning, helsetilbud og økonomisk sikkerhet. At flere beskyttes mot barneekteskap og vold. Og at flere jenter får de samme mulighetene som gutter.

Hvorfor bli Planfadder? Se hva fadderne sier selv. 

Kan jeg velge alder, kjønn og land?

Når du registrerer deg som fadder på nettsidene, kan du komme med ønsker for fadderbarnets alder, kjønn og kontinent. Vi gjør vårt beste for å imøtekomme ønskene dine. 

Ønsker du fadderbarn fra et bestemt land? Vi jobber i mer enn 50 land, og det er mulig å få fadderbarn fra de fleste av dem. Ta kontakt, så gjør vi vårt beste for å hjelpe deg. Du treffer oss på info@plan-norge.no eller tlf. 09909.

Hvem er fadderbarna?

Fadderbarna velges ut i samarbeid med representanter fra lokalsamfunnet, og er ofte blant de fattigste i et område. Familien må selv ha lyst til at barna skal være fadderbarn, og de må være motiverte til å delta i utviklingen av lokalsamfunnet.

Les mer om fadderbarn i Plan 

Går bidraget direkte til fadderbarnet?

Som Planfadder er du fadder for ett barn, men støtten din går til mange. Beløpet du gir hver måned går ikke direkte til fadderbarnet ditt, det ville laget et urettferdig skille mellom de barna som får og de som ikke får. Støtten din går til å bygge sterke, bærekraftige lokalsamfunn for alle. Ikke alle barn i et lokalsamfunn er fadderbarn, men alle drar nytte av Plans arbeid.

Kan jeg sende brev, bilder og gaver til fadderbarnet?

Mange ønsker å sende en hilsen til fadderbarnet sitt. Dette er helt frivillig. Av hensyn til både fadder og fadderbarn skal all kommunikasjon gå gjennom Plan. Du velger selv om du vil sende en hilsen via Min side eller i posten. 

Hvordan sender jeg en hilsen til fadderbarnet mitt?

Du kan gjøre det på to måter: digitalt eller via posten.

Digitalt: Send en hilsen via Min side. Her kan du laste opp egne bilder, eller velge fra vårt bildegalleri. 

Via post: 

  1. Merk alt du sender (brev, bilder og eventuelle andre ting) med SP- og SC-nummer.

Bruk gjerne brevetiketter. Brevetiketter fikk du tilsendt da du ble fadder, men du kan også skrive ut nye brevetiketter (pdf). Du kan også kontakte oss på telefon 09909 eller e-post info@plan-norge.no, så sender vi deg nye i posten. 

  1. Send brevet til: Plan International Norge, Postboks 1, St Olavsplass, 0130 Oslo.

Vi gjør oppmerksom på at alle hilsner og brev til fadderbarna leses av frivillige eller ansatte på et Plan-kontor før de sendes videre til fadderbarna. Dette gjør vi av hensyn til både fadderbarn og fadder.

Hva skal jeg skrive om?

Du behøver ikke skrive så mye. En kort hilsen og noen bilder kan være tilstrekkelig.

Fortell gjerne om hva du eller familien driver med til daglig, for eksempel jobb, skole, hobbyer eller fritidsinteresser. Du kan også fortelle litt om Norge og de ulike årstidene.

Det er også hyggelig om du viser interesse for livet til fadderbarnet, for eksempel hvordan barnet har det på skolen og hvordan det står til med familien.

Bilder er alltid populært! Du kan laste opp egne bilder via Send hilsen på Min side eller sende egne bilder i posten. Hvis du vil sende bilder via nettsidene, kan du også velge bilder fra Plans bildegalleri med motiver fra ulike årstider og norske landskap.

Hvis du har barn, vil de kanskje lage en tegning til fadderbarnet?

Kan jeg sende en gave til fadderbarnet?

Du kan sende brev og bilder til fadderbarnet, i tillegg til små hilsener som klistremerker, fotballkort og glansbilder. Forsendelsen må være flat (maks 5 cm) og ikke veie mer enn 150 gram. Plan International tillater ikke å sende klær, smykker eller mat.

Det aller enkleste er å sende en elektronisk hilsen via brevløsningen på Min side, her kan du også legge ved bilder.

Må jeg skrive på engelsk eller et annet språk?

Nei, det behøver du ikke. Hvis du skriver på norsk, blir din hilsen oversatt av våre frivillige medarbeidere. Sendetiden vil bli noe forlenget.

Hvor lang tid tar det før fadderbarnet mottar brevet mitt?

Det kan ta inntil åtte uker før brevet kommer frem til fadderbarnet ditt. I enkelte tilfeller kan det ta lengre tid.

Brevet har mange stopp underveis, og mange av fadderbarna bor i avsidesliggende landsbyer. Brevene oversettes vanligvis hos Plan International Norge eller i fadderbarnets hjemland. Av og til begge steder. Denne jobben er det Plans frivillige som gjør.

Deretter vil en av lokalsamfunnets frivillige ta med brevet hjem til fadderbarnet. Ofte bruker de sykkel eller moped, noen ganger går de til fots.

I regntiden hender det at veiene blir ødelagt, og i perioder er det umulig å komme frem til enkelte lokalsamfunn.

Mange av områdene Plan jobber i er svært utsatt for naturkatastrofer eller er preget av sosial uro. I perioder med slike utfordringer kan korrespondanse mellom fadder og fadderbarn ta noe lenger tid.

Kan jeg besøke fadderbarnet mitt?

Ja, det kan du! Hvert år er det mange faddere som besøker fadderbarnet sitt. For mange er dette en opplevelse for livet.

Husk at dette må organiseres gjennom Plan International Norge. Selve besøket varer én dag, og en representant fra det lokale Plan-kontoret er med deg.

Vurderer du å besøke fadderbarnet ditt? Ta kontakt med oss senest åtte uker før avreise, slik at vi får koordinert besøket med fadderbarnets familie og det lokale Plankontoret.

Her kan du lese om faddere som har besøkt fadderbarnet sitt.

Dette brukes pengene til

Hva brukes pengene til?

Som Planfadder bidrar du til å skape varige endringer gjennom lokale, nasjonale og internasjonale prosjekter og aktiviteter. Dette kan være å sikre et førskoletilbud i en landsby, og det kan være å endre ekteskapsloven i et land som ikke har 18 års aldersgrense.

Som Planfadder er du fadder for ett barn, men støtten din går til mange. Beløpet du gir hver måned går ikke direkte til fadderbarnet ditt, det ville laget et urettferdig skille mellom de barna som får og de som ikke får. Plans metode handler om langsiktighet og lokal forankring. Støtten din går til å bygge sterke, bærekraftige lokalsamfunn for alle. Ikke alle barn i et lokalsamfunn er fadderbarn, men alle drar nytte av Plans arbeid.

Hvor mye går til administrasjon?

Skattefradrag for bidrag til Plan

Kan jeg få skattefradrag på donasjoner og fadderbidrag?

Ja, gir du 500 kroner eller mer til Plan i løpet av et skatteår kan du få fradrag på skatten. Fradraget er på 22 prosent av det samlede bidraget ditt til Plan, og gjelder fra 500 kroner.

For å innberette bidragene dine til skattemyndighetene, trenger vi fødselsnummeret ditt (11 siffer). Skattemyndighetene godkjenner ikke at kun giver fører gavebeløpet i sin selvangivelse, det må også innberettes av Plan.

Her kan du registrere ditt fødselsnummer på en sikker måte.

Har du spørsmål? Kontakt oss på info@plan-norge.no eller på telefon 09909.

Kan bedrifter få skattefradrag?

Ja, bedrifter kan få skattefradrag for sine bidrag til Plan International Norge. Fradraget er på 22 prosent av bedriftens samlede bidrag til Plan i løpet av et skatteår, og gjelder fra 500 kroner.

Myndighetene har satt et tak på hvor stort skattefradrag man kan få for gaver til ideelle organisasjoner, det kan endres fra år til år, men er for tiden på 25 000 kroner. Merk at alle bidrag må være på Plans konto innen 31. desember for at bedriften skal få skattefradraget for det aktuelle året.

For å innberette bidragene til skattemyndighetene trenger vi bedriftens organisasjonsnummer. Skattemyndighetene godkjenner ikke at kun giver fører gavebeløpet i sin selvangivelse, det må også innberettes av Plan.

Har du spørsmål om årsoppgave eller donasjoner, kontakt oss på e-post bedrift@plan-norge.no eller på telefon 09909.

Les mer om fradrag for gaver til ideelle organisasjoner på Skatteetatens hjemmeside.

Betaling

Hvordan fungerer AvtaleGiro?

AvtaleGiro er en tjeneste bankene tilbyr for automatisk betaling av faste regninger. Med AvtaleGiro trekkes fadderbidraget automatisk den 20. hver måned.

Du oppretter selv AvtaleGiro i nettbanken eller ved å kontakte banken din. Betalingsinformasjon finner du på fakturaen du mottar i posten. Du kan også enkelt opprette AvtaleGiro på Min side.

Velger du AvtaleGiro som betalingsmåte er det enkelt for både deg og oss. Vi sparer miljøet når vi slipper å sende ut giroer. Og ikke minst; pengene vi sparer kan heller brukes på vårt arbeid for barns rettigheter.

Har du byttet bank eller kontonummer?

Da må du først avslutte din nåværende AvtaleGiro, for så å vente et par dager før du oppretter en ny avtale tilknyttet din nye konto. Du kan enkelt opprette AvtaleGiro via Min Side.

Det kan ta inntil 2 måneder før den nye avtalen inntrer. I mellomtiden mottar du vanlige giroer fra oss.

Har AvtaleGiroen har stoppet opp?

Da kan det være beløpsgrensen er for lav. Dette kan du sjekke i nettbanken, eller ved å kontakte banken din.

Kan jeg gi bort fadderskap i gave?

Ja, det kan du! Et fadderskap er en svært verdifull gave, enten du gir den som julegave, dåpsgave, til navnefest, bursdag, eller en annen anledning. 

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med gaven. Telefon 09909 eller på e-post info@plan-norge.no

Vi trenger denne informasjonen: 

  1. Om mottakeren: Navn og adresse til den som får gaven.
  2. Om giveren: Navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse til den som gir gaven. 
  3. Velkomstpakken: Fortell oss om vi skal sende velkomstpakke direkte til mottakeren, eller om vi skal sende den til deg, slik at du kan overrekke den selv. 
  4. Ønsker? Har du noen ønsker for fadderbarnets alder, kjønn og region? 

Giveren er økonomisk ansvarlig, og mottar faktura/AvtaleGiro.

Alternative gaver

Kan jeg kjøpe alternative gaver hos Plan?

Ja, vi selger alternative gaver, eller gaver med mening, som det også kalles. Når du kjøper Plans alternative gaver, bidrar du til å gi barn en bedre fremtid. Pengene brukes der behovet er størst – til kampen mot barneekteskap og for jenters rettigheter, til utdanning, yrkesopplæring og beskyttelse av jenter i kriser.

Har du forresten behov for gaver til dine ansatte, oppmerksomheter til foredragsholdere eller julekort til forretningsforbindelser så finner du mye fint i nettbutikken vår!

Her kan du lese mer om hva som ligger i formuleringen "gaver med mening".

Hva er et symbolsk gavekort?

Når du kjøper et symbolsk gavekort, gir du en svært verdifull gave:

  • Pengene går til kampen mot barneekteskap og for jenters rettigheter, til utdanning, yrkesopplæring og beskyttelse av jenter i kriser.
  • Du får et kort med bilde av den symbolske gaven og en kort tekst om arbeidet.
  • Kortet er symbolsk og er et eksempel på hva Plan kan gjøre for pengene som kortet koster.
  • Anledningene for å gi et symbolsk gavekort er mange: Jul, dåp/navnedag, bursdag, konfirmasjon, bryllup, morsdag/farsdag eller Valentine's Day.


Du finner symbolske gavekort i vår nettbutikk.

Hva går pengene til?

Når du kjøper Plans alternative gaver, bidrar du til å gi barn en bedre fremtid. Pengene bruker Plan der behovet er størst – til kampen mot barneekteskap og for jenters rettigheter, til utdanning, yrkesopplæring og beskyttelse av jenter i kriser.

Les mer om hvordan vi bruker pengene.

Når får jeg tilsendt gavene?

Vi sender deg gavene 1-2 arbeidsdager etter bestilling. Pakkene sendes med brevpost og følger Postens leveringstider. Hvis du kjøper elektroniske symbolske gavekort sender vi dem til deg med e-post med en gang.

Gavetips

Bidrag og donasjoner

Hvordan kan jeg donere et enkeltbeløp til Plans arbeid?

Du kan støtte Plan International Norges arbeid på følgende måter:

Gi donasjon via nettsiden
Velg hvilket prosjekt du vil støtte og gi et engangsbeløp.

Betale til bankkonto
Du kan overføre et ønsket beløp til Plans donasjonskonto.
Kontonummer: 7874 06 20877.
Husk å merke innbetalingen med ønsket prosjekt.

For donasjoner fra utlandet, bruk disse opplysningene:
IBAN: NO 07 7874 0620 877
BIC (SWIFT-adress): DNBANOKKXXX

Hvordan overfører jeg penger fra utlandet?

For donasjoner overført fra utlandet, bruk disse opplysningene:

IBAN: NO 07 7874 0620 877

BIC (SWIFT-adress): DNBANOKKXXX

Hvis donasjonen skal øremerkes et prosjekt, merk overføringen med prosjektnavnet.
 

Kan jeg være fast giver uten å være fadder?

Ja, det kan du. Du kan bli fast bidragsyter til Plans jentefond. Da velger du selv hvor mye du ønsker å bidra med per måned. Hvert år får du en rapport om hvordan bidragene dine har blitt brukt.

Ta kontakt med oss på telefon 09909 eller på e-post info@plan-norge.no hvis dette høres ut som noe for deg.

Kan jeg gi pengegaver til fadderbarnet mitt?

Nei, det er ikke mulig å gi pengegaver til fadderbarnet eller familien deres. Vi ønsker at alle barn skal ha like muligheter og likt utbytte av Plans arbeid, derfor ønsker vi at din donasjon skal kunne komme alle til gode.

Dersom du ønsker å gi et ekstra bidrag kan du donere til et prosjekt eller gi en åpen donasjon.

Avslutte fadderskapet

Hvordan kan jeg avslutte fadderskapet?

For å avslutte fadderskapet, ta kontakt på e-post info@plan-norge.no eller telefon 09909. Det er også flere andre måter å støtte arbeidet vårt på, spør oss gjerne om alternativer!

Adresseendring og e-postadresse

Hvordan endrer jeg kontaktinformasjonen min?

Du oppdaterer kontaktinformasjonen din under Min profil på Min side, eller ved å kontakte oss på info@plan-norge.no eller på telefon 09909.

Hvorfor skal jeg registrere e-postadressen min?

Vi sparer både tid og penger hvis vi av og til kan sende deg relevant informasjon på e-post istedenfor i posten.

SP- og SC-nummer

Hva er SP-nummer?

SP står for Sponsor Parent, og er ditt “ID-nummer” hos Plan. Det består av syv siffer, og kan også bli referert til som givernummer eller faddernummer.

SP-nummeret finner du oppe i høyre hjørnet i brev fra Plan Norge. I brev fra andre land kan numrene se litt annerledes ut.

Vi kan hjelpe deg med å finne ditt SP-nummer.  Kontakt oss på info@plan-norge.no eller telefon 56 09 99 09.

Hva er SC-nummer?

SC står for Sponsor Child, og er fadderbarnets “ID-nummer”. Det består av 4+10 siffer.

Du trenger SC-nummeret hvis du skal skrive brev til fadderbarnet ditt og sende det i posten.

SC-nummeret finner du under Min profil på Min side. Du kan også kontakte oss på info@plan-norge.no eller telefon 56 09 99 09.