To venninner som smiler i Bangladesh.

Tusen takk for støtten din til jenter i krise

Du bidrar til at jenter som er rammet av konflikt og katastrofer får beskyttelse, utdanning og livsviktig helsehjelp.

Behovene til jenter blir ofte glemt i humanitære kriser, samtidig som jenter rammes hardest når hverdagen snus på hodet av krig, naturkatastrofer eller hungersnød. Med støtten din er du med på å sikre at jenter i sårbare situasjoner, får muligheten til å fortsette på skolen, at de beskyttes mot barneekteskap, og får ivaretatt grunnleggende behov som mat, helsehjelp og trygge steder å være.

Barneekteskap og livet på flukt

Et av prosjektene som du bidrar til, er arbeidet med å forebygge barneekteskap i flere store flyktningeleirer i Bangladesh, Niger og Indonesia.

13 år gamle Parmin fra Bangladesh.

Parmin (13) bor i verdens største flyktningeleir i Cox Bazar i Bangladesh. Navnet er endret for å beskytte identiteten hennes.

Parmin flyktet sammen med bestemoren sin fra Myanmar da hun bare var åtte år gammel. Siden har hun bodd i denne enorme leiren, der det bor nærmere én million mennesker. For ett år siden fikk Parmin høre at hun skulle giftes bort til en nabomann i leiren.

Da jeg fikk vite det, følte jeg meg dårlig. Jeg er glad i å gå på skolen og leke med venner og ble lei meg da jeg tenkte på at alt det skulle ta slutt.

Gjennom Plans arbeid med å forebygge barneekteskap i leiren, visste Parmin hvor hun kunne få hjelp og fikk stanset bryllupet.

– Nå har jeg det fint, sier Parmin som fortsatt går på skole i leiren. Drømmen er å bli lærer.

Ikke alle historier ender like godt som Parmin sin. Med støtten din jobber vi med å styrke arbeidet mot barneekteskap i leirene slik at flere jenter får fortsette med utdannelsen sin og unngå å bli giftet bort som barn.

Jenter i Bangladesh.

Vennskap og skolegang betyr mye for disse venninnene som bor i en av verdens største flyktningeleirer i Bangladesh.

En halv million barn

Parmin og bestemoren hennes er rohingya, en minoritet som regnes som verdens største statsløse folkeslag. I flyktningleiren i Cox’s Bazar, bor det mer enn en halv million barn under 18 år, de fleste er rohingya som har flyktet fra vold og forfølgelse i hjemlandet Myanmar.

Den usikre tilværelsen i leiren og mangelen på ressurser, gjør at risikoen for barneekteskap øker. Mange velger å gifte bort døtrene sine i et forsøk på å sikre hverdagen og fremtiden til jentene. 

Glade jenter i Bangladesh.

Disse jentene har funnet hverandre gjennom vennskap i flyktningeleiren i Bangladesh.

Du bidrar til endring

Med støtte fra deg, jobber vi nå for å styrke mekanismene som beskytter mot barneekteskap. Vi jobber blant annet for å få på plass retningslinjer og et opplæringsprogram som skal sikre at alle som jobber med barna i leirene, har kunnskap og ferdigheter til å kjenne igjen faresignaler, jobbe forebyggende og hindre at barn under 18 år blir giftet bort.

Tre jenter på vei til skolen i en av flyktningeleirene i Bangladesh.

Tre gode venninner på vei til skolen i flyktningeleiren der de bor.

Vi står sammen mot barneekteskap

Vi snakker med barn og unge som bor i leirene for å avdekke hva jenter som Parmin trenger og ønsker seg for å ha en trygg hverdag uten vold og overgrep. Ved å lytte til barn og unge, sørger vi for at arbeidet mot barneekteskap er tilpasset de faktiske utfordringene og behovene jentene har i hverdagen sin.

Vi snakker også med religiøse ledere, helsepersonell og andre som jobber med barn og unge i leirene, for å sikrer at vi står samlet i dette arbeidet og legger grunnlaget for gode, varige endringer.

Glade jenter på et læringssenter i en av flyktningleirene i Bangladesh.

Disse jentene viser fram et læringssenter i en av leirene i Bangladesh.

Humanitære kriser hindrer ofte jenter i å gå på skole, men det er nettopp i slike krisesituasjoner at det kan gi unge en form for normalitet, psykososial støtte og beskyttelse, noe som kan være med på å redde liv. Derfor jobber vi for å sikre at tilgang til skole er en prioritet for jentrer i flyktningeleirene.

Med støtten din bidrar du til å styrke rettighetene til noen av verdens mest utsatte jenter. Takk for at du er et medmenneske som står sammen med dem som trenger det aller mest!