Jente i Gaza

Palestina

Palestina består av Gazastripen, som ligger ved Middelhavet og grenser mot Egypt, og Vestbredden som ligger mellom Israel og Jordan. Litt over 5 millioner mennesker bor i Palestina, hvorav rundt 2 millioner mennesker bor på Gazastripen.

Siden staten Israel ble opprettet i 1948 har konflikten mellom Israel og Palestina vedvart med et ubalansert maktforhold: Israel, militært sterk, mot et delt palestinsk folk uten egen stat. Mange palestinere har levd under israelsk okkupasjon siden 1967.

Siden Hamas angrep Israel den 7. oktober 2023, har Israels militære respons ført til at titusener av palestinere har blitt drept, og mange flere er blitt skadet. Behovet for nødhjelp er enormt, og mengden som slippes inn er langt unna å dekke behovene for mat, drikke, medisiner og drivstoff. FN advarer nå mot at det er akutt fare for hungersnød på Gazastripen.

Dette jobber Plan med i Palestina

Krigen i Gaza rammer en sivilbefolkning som ikke har noe sted å gjemme seg. Titusenvis er drept, og mange flere er blitt skadet. Nesten hele befolkningen er tvunget på flukt. Behovet for nødhjelp er større enn noensinne, og situasjonen blir verre for hver dag som går.

Nødhjelp

Vi gjør alt vi kan for å få inn så mye nødhjelp som mulig, og står klare til å bidra med mer den dagen grensene åpnes igjen. For å få det til må Israel oppheve sin blokade, og det må inngås en full og permanent våpenhvile som gir fri tilgang for nødhjelpsleveranser. Plan jobber på spreng for å få mer nødhjelp inn i Gaza, selv om tilgangen er svært begrenset. Vi leverer mat, vann og førstehjelpsutstyr til sivile.

Barns beskyttelse

I kriser jobber vi for å beskytte barn mot vold, tilby grunnleggende nødhjelp, psykososial støtte og kontantoverføringer som dekker innkjøp av mat, drikke og andre basisbehov. Gjennom våre lokale partnere på Gaza jobber vi med folkekjøkken som lager varm mat til mange tusen mennesker i Rafah-området og gir psykososial støtte til barn og familier.

Livreddende arbeid

Krigen i Gaza sprer seg i økende grad over landegrensene. Det er over 100 000 mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine i Libanon. Svært mange av disse er barn, og over 50 skoler i grenseområdene er helt eller delvis stengt. Vi driver derfor nødhjelpsarbeid og forbereder oss på å støtte partnere med bistandsleveranser hvis behovene øker. Det innebærer blant annet å distribuere matvarer, tepper, madrasser, kjøkkensett, hygienepakker og babysett til menneskene som har søkt midlertidig husly på skoler og annet som brukes som tilfluktsrom.

Lastebil med nødhjelp på vei til Gaza

Fakta om Palestina

Øst-Jerusalem er offisiell hovedstad i Palestina, men president og parlament holder til i Ramallah. Det bor rundt 5 millioner mennesker i Palestina. Det offisielle språket er arabisk, og islam er den største religionen. Valutaene som blir brukt i Palestina er jordansk dinar, egyptisk pund og israelsk shekel.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Palestina har 0,00 tonn CO2-utslipp per innbygger. Palestina:
0,00 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Palestina har 1% barneekteskap ved 15 års alder.
1 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Palestina har 13% barneekteskap ved 18 års alder.
13 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Palestina er på 104. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
104 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Palestina har en alfabetisme på 97%.
97 %

Vi har ingen data vedrørende CO2-utslipp per innbygger i Palestina.

Bli fadder

Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange. Bidraget ditt går til prosjekter lokalt, nasjonalt og globalt.