Har du et fadderbarn i Haiti
- Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange.
- Du får bilder av fadderbarnet ditt og får jevnlig høre om barnet, familien og Plans arbeid.
Plan samler inn penger i 20 land, og pengene går til prosjekter i mer enn 50 land. Om du ønsker et fadderbarn i et spesifikt land kan du ta kontakt med oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Ta kontakt på telefon 09909 eller info@plan-norge.no.
Vil du vite mer?
Å vokse opp i Haiti | Dette arbeider Plan med i Haiti | Nøkkeltall og infografikk
Å vokse opp i Haiti
Altfor mange barn i Haiti dør før de rekker å feire sin femte fødselsdag. De fleste dør av sykdommer som lungebetennelse, diaré og underernæring. Mange foreldre har ikke råd til, eller kunnskap om, å vaksinere barna sine, og en av fem småbarn får hemmet vekst fordi de ikke får tilstrekkelig næringsrik mat.
Haiti er et av de landene i verden som rammes aller hardest av orkaner og andre naturkatastrofer. I katastrofer er alltid barna de aller mest sårbare, og jentene har det oftest verst.
Avskogingen i landet har ført til at det ikke lenger fins nok trær med røtter som holder på jord og vann. Risikoen for oversvømmelser og jordskred øker, som igjen ødelegger avlinger og dreper buskap. Dette fører til matusikkerhet og igjen at mange barn lider av underernæring.
Orkaner og annet ekstremvær har også en svært negativ effekt på barns mulighet til å gå på skole. For eksempel, da orkanen Matthew rammet landet i oktober 2016 ble minst 300 skoler stengt, og mer enn 100 000 barn mistet muligheten til skolegang.

Unge i arbeid
En av de viktigste forutsetningene for å bekjempe fattigdom og skape økonomisk vekst, er tilgjengelige jobber med gode arbeids- og lønnsbetingelser. På Haiti er ungdomsledigheten stor. Spesielt på landsbygda. Plan bidrar til at unge kan arbeide seg ut av fattigdom, og gjennom Plans jobbskapingsprosjekt er både yrkesopplæring og jobbskaping satt på programmet.
Dette arbeider Plan med Haiti
Trygge skoler
Plan International Haiti jobber med et program som vi kaller for “Safe Schools”. Der forsøker vi, sammen med elever, foreldre, lærere og annet skolepersonell, å styrke både skolebyggenes og elevenes evne til å motstå orkaner. Vi bygger sikrere bygninger, sikrer at alle vet hvordan de skal handle om noe skulle skje, og utarbeider handlingsplaner for nødssituasjoner. I den sørøstlige delen av Haiti har vi satt opp regnmålere som elevene bruker for å ha kontroll på hvor mye det regner. Slik kan de forutse oversvømmelser.
Plan International samarbeider også med myndighetene i landet for å bedre kvaliteten på undervisningen i grunnskolen. Vi bidrar til å styrke lærernes utdanning, læreplaner og undervisningsmateriell.
Vi jobber spesielt for å sikre at jenter ikke dropper ut av skolen, blant annet gjennom holdningskampanjer og bevisstgjøring rundt seksualisert vold i skolen – og gjennom bygge ordentlige jentedoer, sanitæranlegg og sørge for tilgang på rent vann på flere skoler. Dette blir spesielt viktig når skolejenter kommer i puberteten.
En god og sunn start på livet
Plan International har opprettet foreldregrupper hvor mødre og fedre kan lære om hva som skal til for at barna skal få en sunn og god oppvekst. Gjennom matlagingskurs lærer de hvordan de kan lage varierte og sunne måltider ved bruk av lokalt tilgjengelige og billige ingredienser.
Vi har også opprettet informasjonskiosker hvor foreldre kan henvende seg for hjelp med mat og ernæring. Foreldregruppene er også en arena hvor foreldrene lærer om viktigheten av å vaksinere barna sine, samt hvordan de kan beskytte dem mot sykdommer som diaré og lungebetennelse.
Kunnskap om egne rettigheter er viktig. Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. Det er for eksempel lettere å kreve skolegang når du kjenner retten til utdanning. Og det er lettere å si nei til barneekteskap når du vet at aldersgrensen er 18 år.
På Haiti er det svært mange jenter som opplever diskriminering og urettferdighet – simpelthen fordi de er jenter. Da er det ekstra viktig at både gutter og jenter vet at alle barn har de samme rettighetene.
Arbeidet er mulig takket være våre støttespillere
Bli Planfadder