I en verden designet for menn, setter vi jenter først

Plan vil gi alle barn like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først.

Remote video URL

Over hele verden blir jenter diskriminert og stiller i andre rekke. Med dagens utvikling kan det ta 134 år før vi oppnår likestilling.

Det går en rød tråd fra eksemplene i filmen til de store globale problemene som Plan jobber med, som barneekteskap, kjønnsbasert vold og overgrep. Eller at jenter ikke får fullføre skolen - bare fordi de er jenter.

Jenter og gutter har like rettigheter. Slik fungerer det ikke i praksis.

– Skal vi få til reell likestilling, må vi tørre å sette jentene først. Det er på høy tid, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Der abort er ulovlig

Kvinners rett til fri abort er truet i flere amerikanske stater, men det er først og fremst i Sør-Amerika og Afrika at abort er ulovlig, i tillegg til Malta og Andorra i Europa.

Hey Google!

Den amerikanske språkprofessoren Rachel Tatman undersøkte i 2016 hvor mye bedre Google sin stemmegjenkjenner forstår menn enn kvinner. Funnene hennes viser at den kunne gjengi en mannlig stemme 70% bedre enn en kvinnes.

Barnebrud fra filmen "In a world designed for men we put girls first"

Familien min planla dette bryllupet fordi jeg er en økonomisk belastning.

Barneekteskap henger som regel sammen med fattigdom. Foreldrene til jentene føler de ikke har noe annet valg enn å gifte bort døtrene sine. Jo eldre jenta blir, jo vanskeligere blir det å sikre fremtiden hennes.

Les mer om barneekteskap.

Ben, skolebøker og teksten "Fra nå av går jeg glipp av skolen én uke hver eneste måned."

Mensen er i mange utviklingsland tabubelagt og noe som ikke blir snakket om. I tillegg blir mange jenter ansett som «skitne» i perioden de menstruerer. Mangel på bind og toaletter gjør også at mange jenter dropper ut av skolen.

Plan jobber for at jenter kan leve frie liv og gå på skolen – også når de har mensen. 

Beskyttelse for hvem?

95 prosent av kvinnelige ansatte i nødetater i Storbritannia meldte at de slet med at beskyttelsesutstyret ikke var tilpasset deres kroppsfasong, men laget for gjennomsnittsmannen. Det viser en britisk undersøkelse fra 2017.

Kvinnelige sjåfører har 47 prosent større sjanse for å bli alvorlig skadet i bilulykker enn menn.

Dette viser resultatet av forskning utført på Center for Applied Biomechanics, University of Virginia, 2011. Her sammenlignet de skader hos kvinnelige og mannlige sjåfører fikk i samme type kollisjoner.

Medisiner for menn

Det kan være vanskelig å stille diagnoser og vite hvordan kvinner reagerer på medisiner, for mye medisinsk kunnskap bygger på menn som norm. Mye grunnforskning, særlig i dyreforsøk, gjøres kun på hanndyr, fordi de har færre hormonsvingninger enn hunndyr.

Ansiktet til eldre kvinne, hender drar i kinnene hennes

Å sette jenter først betyr for eksempel at Plan støtter tiltak som gir jenter lik tilgang til skole og likt utbytte av undervisningen som gutter. I landene der vi arbeider for barns rettigheter, er det flere jenter enn gutter som slutter på ungdomsskolen. For å begrense frafallet, trenger jentene trygge og adskilte toaletter, de trenger trygg skolevei hvor de ikke blir trakassert, gutter og jenter trenger seksualitetsundervisning, jenter trenger foreldre som forstår behovet for utdanning og de trenger at guttene respekterer dem.

Over hele verden involverer vi både gutter og jenter i prosjekter som fremmer likestilling. 
 

...men kvinner utgjør 90 prosent av testpersonene på antirynkeprodukter.

Criado Perez, Caroline (2019): Invisible Women, Chatto & Windus (s. 203).

11-åring titter fram bak slør
– Mamma vil at jeg skal gifte meg fordi hun ikke har noen penger. Jeg har sagt at jeg ikke vil. Jeg er for ung. Jeg vil gå på skolen.
Amal, 11 år
Les historien til Amal
Ung jente inne på "jenterommet" på skolen
Mensen påvirker hverdagen i aller høyeste grad. For noen kan det være svært smertefullt eller flaut, mens det for andre kan hindre deltakelse på skole eller jobb.
Les mer om mensen og jenters rettigheter
Jente som smiler og viser v-tegn
Når må Bhumika (7) gifte seg? – Hvis familien vår ikke får endene til å møtes, er jeg redd for hva som kan skje.
Storesøster Suman (17) - som allerede er gift
Ni av ti jenter blir gift før de er 18 i Nepal