Flommen skylte vekk alt de eide

Sofia reddet datteren, men står på bar bakke. Den verste tørken på over 40 år har rammet Kenya hardt.

Værfenomenet El Niño har ført med seg unormalt kraftig regn, som har ført til ødeleggende flommer og oversvømmelser i Kenya og etterlatt tusenvis av familier hjemløse. Blant dem er Sofia og datteren Mariah (9). De bor i Tana River fylke, sør-øst i Kenya. Området er flatt og svært utsatt for tørke og flom.

Det begynte å regne om natten

Sofia er alenemor og var på jobb da flommen traff huset deres, men hun skyndte seg hjem for å redde barna sine så snart hun fikk vite hva som holdt på å skje.

Hun løp det siste stykket frem til huset sitt og klarte akkurat å nå frem i tide. Hun prøvde å redde med seg noen av eiendelene deres, men vannet rakk henne helt opp til skuldrene.

– Vi var ikke forberedt på dette. Jeg har mistet alt jeg eide, men det viktigste var å redde barna mine.

Vil fortsette på skolen

Nesten ingenting er igjen. Flommen kom etter den verste tørkeperioden i Kenya på 40 år, og har tatt livet av mennesker, husdyr og avlinger. El Niño vil forverre den globale oppvarmingen, og det forventes at den globale temperaturen vil øke flere ganger i løpet av 2023 og 2024. Dette kan føre til ekstrem varme i allerede varme land. 

Til tross for at den er et naturlig værfenomen, er det bevist at menneskeskapte klimaendringer forsterker hyppigheten og styrken av El Niño og lignende ekstremvær. Menneskeskapt oppvarming er en betydelig faktor i utviklingen av El Niño.

–  Flommen skylte unna det lille vi hadde av mat i huset, i tillegg til ting som madrasser og kjøkkenutstyr, sier Sofia.

– Flommen tok sekken min, dokken min og skoleuniformen min.

Datteren Mariah var hjemme og lekte med dokken sin da flommen kom. Nå bor de hos noen naboer. Mariah ønsker seg et nytt sted å bo og håper at livet snart kan bli normalt igjen. Jenter som Mariah er ofte de første som må slutte på skolen når levebrødet forsvinner og usikkerheten øker. Risikoen for barneekteskap øker også kraftig. Ekstremvær gjør at mange barn mister utdanning eller må droppe ut av skolen helt.
 

Les også: Klimakamp er jentekamp

Mariah vil gjerne fortsette på skolen og drømmer om hva hun skal gjøre når hun blir voksen. – Når jeg blir stor har jeg lyst til å bli journalist, så jeg kan hjelpe mamma med utgifter og med å betale skolepenger for søsteren min, sier hun.

Hva gjør Plan?

I Kenya har flom utløst av El Niño forårsaket omfattende ødeleggelser. Tusenvis har blitt fordrevet, og mange hjem har blitt ødelagt. I områdene Marsabit og Tana River har Plan International gjennomført behovsvurderinger for å kartlegge omfanget av ødeleggelsene.  

Ekstremværet som El Niño fører med seg vil ramme mer enn 100 millioner mennesker på verdensbasis. Spesielt utsatte steder i verden er Sør-Afrika, Afrikas Horn, Filippinene, Timor Leste, Papua New Guinea, Indonesia, samt mange land i Mellom-Amerika og Sør-Amerika. Millioner av mennesker vil miste tilgang på matkilder og dyrket matjord på grunn av flom og tørke. 

Plan International jobber for å levere nødhjelp til dem som er rammet av ekstremværet i Kenya og mange andre land ved å spre informasjon, styrke kapasiteten til lokalsamfunn og levere nødhjelpsutstyr som vann, mat og sanitetsprodukter for jenter og kvinner. Vi samarbeider også med andre bistandsorganisasjoner for å levere annen akutt nødhjelp.

Nødhjelp til dem som trenger det mest!

Når en krise inntreffer jobber vi for å beskytte barn. Jenter er ofte mest utsatt når usikkerheten øker. Vårt nødhjelpsarbeid er bygget på universelle verdier og humanitære prinsipper.

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

Det er kort vei til færre rettigheter

Støtt kampen mot barneekteskap!

– Mamma sier nei til dem som prøver seg