Najma fra Kenya måtte slutte på skolen

Tørken tvinger jenter ut av skolen

Najma (12) måtte slutte på skolen fordi tørken kvelte familiens økonomi. Nå ser ikke moren andre muligheter enn å gifte henne bort.

– Jeg måtte slutte på skolen i 5. klasse. Moren min hadde ikke lenger råd til å betale skolepengene mine. Tørken ødelegger hele regionen, og ikke engang dyrene overlever, sier Najma. 

Hun bor i Tana River nord i Kenya, sammen med familien. Hun er en av mange jenter i området som tas ut av skolen på grunn av tørke. Mangel på regn har ført til at landet nå står i sin verste tørke på 40 år.

– Drømmen min var å bli lege. Nå bruker jeg dagene til å hjelpe moren min med husarbeid og skaffe daglig inntekt til familien. Når mamma henter vann samler jeg inn ved som jeg prøver å selge, sier Najma.

Utrygt å være jente

2,4 millioner mennesker står i fare for å sulte. Mange familier er tvunget på flyttefot i søken etter mat, vann og beite til husdyrene sine. Jenter og kvinner må gå langt for å finne vann, og mange opplever å bli utsatt for seksuell trakassering på veien.

De siste fem årene har det vært en økning i barneekteskap i de kriserammede områdene i Kenya. Konflikter, pandemi, dårlig økonomi og tørke fører til at desperate familier ikke ser noen annen utvei enn å gifte bort døtrene sine.

Lulu, moren til Najma, forteller om en smart og oppgående datter. Det smerter henne at datterens fremtid ser mørk ut.   

– Hun vil ikke gifte seg. Hun drømmer om å kunne fullføre utdannelsen sin. Men jeg har ingenting å støtte henne med. Jeg tror det eneste alternativet jeg har er å gifte henne bort, sier moren.

Les mer: 129 millioner jenter får ikke gå på skole.

Najma fra Kenya måtte slutte på skolen

– Jeg savner skolen og vil tilbake. Jeg vil ikke gifte meg, så ung som jeg er, sier Najma.

Hun forteller at hun har sett en økning i tilfeller av både barneekteskap og kjønnslemlestelse i lokalsamfunnet.

– I samfunnet vårt er det vanskelig å være jente, spesielt i harde tider. Det er ikke trygt. Jeg snakker på vegne av alle jenter som lider under denne tørken. Vi trenger hjelp og sikkerhet. Jenter og gutter er like mye verdt og burde behandles likt, avslutter Najma.

Dette gjør Plan

  • Vi sikrer barn og unge utdanning av god kvalitet. Vi er spesielt opptatt av å fjerne de hindringene som gjør at jenter slutter på skolen.
  • Vi beskytter barn mot utnyttelse og overgrep.
  • Vi sørger for rent vann og separate toaletter for jenter og gutter.
  • Vi sørger for barn får vaksiner og helseoppfølging.
  • I krisetider setter vi opp midlertidige skoler, får lærere til å kjøre ut til elevene på motorsykkel og leverer ut skolemat.