Evelyn fra Ecuador.

Evelyns skolegang ble reddet

Et skolestipend ble redningen for Evelyn da pandemien stengte ned samfunnet. Uten stipendet måtte hun ha sluttet på skolen, for foreldrene greide ikke å forsørge henne.

Syv år gamle Evelyn bor sammen med foreldrene sine i provinsen Cotopaxi i Ecuador. Under koronanedstegningen ble deres økonomiske situasjon verre, fordi foreldrene ikke kunne tjene til livets opphold. Det var en tung tid.

For å kunne fortsette på skolen fikk Evelyn et stipend fra Plan International.

– Takket være dette stipendet har jeg fått notatbok, skolemateriell, ryggsekk, pennal, klær og litt mat. Det var nødvendig fordi far og mor ikke kunne gå ut, forklarer hun.

Nå har foreldrene fått opplæring i hvordan de kan drive smart jordbruk tilpasset Andesfjellene, og pilene peker oppover for familien.

Les mer: 129 millioner jenter får ikke gå på skole.

Vil bli advokat for å hjelpe andre

Hver morgen går Evelyn nedover fjellet for å komme seg til skolen. Favorittfagene hennes er matte og språk.

– Jeg vil bli advokat for å hjelpe barn, spesielt de fattige jentene i landet mitt, sier hun.

Men det er ikke enkelt å bo i høylandet i Cotopaxi i Ecuador. De fleste landsbyene i Andesfjellene, som er verdens nest høyeste fjellkjede, er isolert. De er uten elektrisitet og et fåtall har innlagt vann og kloakk. Menneskene som bor her overlever ved å drive jordbruk, dyrke sin egen mat og ha dyr for kjøtt, melk og ull.

Evelyn fra Ecuador sitter og gjør lekser.

Et bedre liv i landsbyen

Evelyn og familien hennes deltar jevnlig på landsbymøter organisert av Plan International, hvor de lærer om sunn mat. Her mottar de planter og frø som er motstandsdyktige mot det tøffe klimaet i Andesfjellene. Dermed kan de dyrke økologisk frukt og grønnsaker. Dette supplerer deres daglige kosthold.

De har også mottatt egg og kyllinger for å sikre at Evelyn får i seg nok protein og andre nødvendige næringsstoffer. Og dermed utvikler seg sunt.

Etter skolen gjør Evelyn lekser og hjelper foreldrene med matproduksjon og dyrking. Hennes favorittsyssel er å ta vare på det nyeste familiemedlemmet Julio, som er et lite esel. Fra før av har de tre hunder, Toby, Broker og Princesa, som Evelyn liker å leke med.

Vil bidra til å gi barn flere muligheter

Ikke alle barna i landsbyen går på skole, noe som bekymrer Evelyn.

– Det ville vært bra for alle barna i landsbyen å gå på skolen for da vil de lære mer. Hvis alle barna her gikk på skolen, ville de fått et bedre liv, sier den reflekterte jenta.

I notatboken sin fører Evelyn en liste over sine fremtidige mål. Hun håper at det vil bli flere muligheter for barna her i fremtiden – noe hun ønsker å bidra til.

Evelyn fra Ecuador.

Dette gjør Plan

  • Vi sikrer barn og unge utdanning av god kvalitet. Vi er spesielt opptatt av å fjerne de hindringene som gjør at jenter slutter på skolen.
  • Vi beskytter barn mot utnyttelse og overgrep.
  • Vi sørger for rent vann og separate toaletter for jenter og gutter.
  • Vi sørger for barn får vaksiner og helseoppfølging.
  • I krisetider setter vi opp midlertidige skoler, får lærere til å kjøre ut til elevene på motorsykkel og leverer ut skolemat.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet