… kan du besøke spektakulære mayaruiner, gå fottur med utsikt til den aktive Actenango-vulkanen eller nyte strandlivet ved Det karibiske hav. Kulturarven er sterk, og naturen er rik og mangfoldig.
Naturen byr på alt fra snødekte fjellkjeder til tropiske regnskoger og idylliske strender. Regnskogene forsvinner i hurtig tempo, og siden 1800-tallet har over halvparten blitt borte.
I mayarikets storhetstid (år 300-900) utviklet urfolket blant annet avansert matematikk og tidsregning. Men på 1520-tallet kom spanjolene og erobret området. Det ble starten på en lang periode med undertrykking av urbefolkningen, noe som fortsatt skjer i dag – selv om landet har vært selvstendig siden 1838.
Demokrati ble for første gang innført i Guatemala i 1944. Men det ble etterfulgt av et militærkupp i 1954 og deretter en blodig geriljakrig, som varte i tretti år frem til fredsavtalen i 1996. Guatemala er i dag en republikk der presidenten er både regjeringssjef og øverstkommanderende for hæren.
Landet har de siste årene opplevd økonomisk fremgang og regnes som et mellominntektsland. Men rikdommen er svært skjevt fordelt, og mer enn halve befolkningen lever i fattigdom. Videre økonomisk utvikling hemmes av dårlig infrastruktur, lavt utdanningsnivå, gjengkriminalitet og korrupsjon.
Et viktig politisk spørsmål i landet er urbefolkningens rettigheter. Urfolk utgjør litt under halvparten av befolkningen.
Å vokse opp i Guatemala
Livet kan fortone seg ganske forskjellig for barn i Guatemala, avhengig av hvor du vokser opp, hvem foreldrene dine er, og om du er gutt eller jente. Jenter fra urbefolkningen har det vanskeligste utgangspunktet. Mange av dem får ikke gå på skolen, blant annet fordi foreldrene mener de heller bør hjelpe til med husarbeidet hjemme. Og av de som begynner på skolen, er et mange som slutter tidlig for å bli giftet bort. Barneekteskap og tenåringsgraviditet er svært vanlig i Guatemala.
Mens barn av mer velstående foreldre gjerne fullfører både grunnskolen og videregående på private skoler, har unge kvinner fra urbefolkningen i gjennomsnitt kun to års skolegang.
Mange unge jenter blir utsatt for seksuell vold, overgrep og menneskehandel. Unge gutter blir på sin side lurt eller tvunget inn i kriminelle gjenger – der machokulturen ofte står sterkt. Ved siden av brutale kriminelle handlinge, er ofte seksuelle overgrep mot jenter en del av ritualene for å bli akseptert i gjengene.
Nesten halvparten av barna i landet lider av feilernæring. Mange familier sliter med å tjene nok penger til å få endene til å møte, og store deler av befolkningen lever i frykt for vold- og gjengkriminalitet.
Plans arbeid i Guatemala
Inkluderende utdanning
Plan International jobber med barn og unge, og spesielt med jenter fra urbefolkningen, for at de skal få mulighet til å begynne på skolen, og ikke minst også fullføre både barne- og ungdomsskolen.
Vi jobber for at skolene skal være inkluderende, trygge og tilrettelagt for alle, blant annet med egne toaletter for jenter. I samarbeid med våre lokale partnere jobber vi også med bevisstgjøring og holdningsskapende arbeid blant foreldre, lærere og elvene selv, for å fremme jenters rett til utdanning.
Kontroll over egen kropp
Verden over er det millioner av unge som mangler livsviktig informasjon om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Svært mange unge jenter i Latin-Amerika blir gravide som tennåringer. Opplysning og opplæring rundt dette temaet er derfor en viktig del av arbeidet vårt både på lokalt og nasjonalt nivå i Guatemala.
Unge jenter må få velge selv om de vil gifte seg og få barn, og med hvem og når, det eventuelt skal skje. Plans budskap er at det er viktig å fullføre skolen, skaffe seg en jobb med egen inntekt, og ta kontroll over eget liv, ikke å bli giftet bort ung og bli avhengig av en mann.
Plan samarbeider med både myndigheter, urfolksledere, lokale ledere, sivilsamfunnsorganisasjoner, forelde og de unge selv, for å bekjempe barneekteskap, tenåringsgraviditet, seksuell vold, overgrep og menneskehandel. Det handler både om å forebygge, og å ta bedre vare på de som blir utsatt for vold. Og det handler om å bedre det juridiske systemet, slik at overgripere ikke får gå fri.