– Har ikke sovet på nesten to uker 

Småbarnsfaren Mohamad Lucy og familien hadde flaks. De kom seg ut av bygningen rett før den kollapset som følge av jordskjelvene i Tyrkia og Syria. Nå sliter familien med traumer og barna nekter å være innendørs. 

– Det vi opplever er hinsides hva man kan forestille seg. Jeg har ikke sovet siden jordskjelvene rammet oss, og hele familien kvier seg for å være inne i hus. Når barna ser hustak fra innsiden blir de redde og vil forlate stedet. Det gjelder også meg, jeg er livredd. Dette er forferdelig for både små og store, sier Mohammad Lucy, som bor i Aleppo i Syria. Mohammad har ikke sovet på nesten to uker. 

Det er midt på vinteren og til tross for kulden er det mange som ikke tør å flytte inn i bygninger. De sover ute, i biler eller i telt. Mange av de som er rammet er traumatiserte. Mohamad Lucy og familien er blant dem. De greide å komme seg ut av blokken hvor de bodde i tide. Bygningen kollapset like etter at de kom seg ut på gata. Barna hans er fortsatt i sjokk, og de tør ikke å være inne i bygninger.

I filmen nedenfor forteller Mohamad om sine opplevelser.
(Filmen er på engelsk.)

Remote video URL

Vår respons i Syria etter jordskjelvene

Jordskjelvene rammet det nordvestlige Syria og det sørøstlige Tyrkia 6. februar 2023. Skjelvene forårsaket dødsfall og skader for titusenvis av mennesker. I tillegg ble hjem, kritisk infrastruktur og tjenester ødelagt. Området er preget av mange etterskjelv, mens et nytt stort jordskjelv forårsaket store skader 20. februar.

Vi jobber med lokale partnere i den nordvestlige delen av Syria for å gi øyeblikkelig nødhjelp som vann, mat og tepper. Samtidig jobber vi med å støtte barn og jenter som er rammet av de alvorlige jordskjelvene.

– I kjølvannet av jordskjelvene trenger barn vår støtte. Livene deres er snudd på hodet, og de trenger å gjenvinne trygghet og normalitet, samtidig som alt er kaotisk rundt dem, sier Safo Visha, Plan Internationals landsjef i Libanon.

Bilde av en liten gutt i ruinene etter jordskjelvet som rammet Syria og Tyrkia.

Hardt rammet befolkning

Mary fra Syria overlevde også jordskjelvene.

– Vi var livredde. Akkurat nå trenger vi alt, som mat, husly og klær, forteller hun.

Småbarnsmoren Georgina i Aleppo forteller hvor vanskelig situasjonen er, og hvor hardt den rammer barna.

– Sønnen min kan fortsatt ikke sove og spør meg hele tiden om noe vil gå i stykker eller falle ned. Jordskjelvet hadde en veldig stor innvirkning: frykt, angst, vi er alle veldig engstelige og slitne. Hjemmet vårt ble ødelagt. Vi ble på gaten en stund, men vi kom oss etter hvert til mottakssenteret, sier Georgina.

Krisen rammer på verst tenkelig tidspunkt etter år med konflikt, økonomisk kollaps, kolerautbrudd, mange mennesker på flukt og en iskald vinter. Vintertemperaturer ned mot minus 10 gjør redningsarbeidet vanskelig og forverrer situasjonen for de rammede. Selv før denne krisen var en stor del av befolkningen allerede berørt av tidligere kriser, etter 10 år med borgerkrig, mange fordrevne og mangelfull tilgang til tjenester, som helsetilgang.

Vi er spesielt bekymret for hvordan dette påvirker barn og deres familier både på kort og lang sikt.

Kvinne bærer ut eiendeler fra ruinene etter jordskjelvet i Syria og Tyrkia.

Jenter i fare for utnyttelse

Kvinner og barn i katastrofesonen er i fare for å bli utnyttet og oppleve overgrep når slike kriser inntreffer. Beskyttelse og sikkerhet for barn, spesielt jenter, må være en høyt prioritert.

Vi er også bekymret for den psykososiale påvirkningen denne krisen har på barna. Katastrofale jordskjelv, mange dødsfall og skader skaper voldsomme inntrykk. Dette, i tillegg til etterskjelv som ble følt nesten annenhver time, forverrer frykten blant barn som har overlevd.

Livene deres er forandret for alltid.

Tiden fremover vil være utfordrende for familiene som er rammet. Gjennom våre partnere vil Plan International være tilstede i tiden som kommer for å vurdere og iverksette ekstra støtte der det er nødvendig, inkludert beskyttelse og psykososial støtte.