Politisk uro i Sudan rammer jenter hardt

I oktober 2021 var det statskupp i Sudan etter årevis med politisk uro, i tillegg til koronapandemi. Politisk ustabilitet fører til mer fattigdom, som er en viktig årsak til at jenter må slutte på skolen og blir giftet bort. Plan er bekymret for utviklingen av landet og jenters rett til beskyttelse og utdanning. 
 

Zainab fra Niger ble tvunget til å gifte seg.

Barnebruden Zainab (hvit kjole) baner vei for andre jenter, da hun bryter ekteskapet og tar utdanning som alenemor. Barneekteskap er utbredt i Sudan, hvor det er politisk uro.  

Den 25. oktober 2021 gjennomførte Sudans militære et kupp mot sivile myndigheter. Sudans statsminister ble gjeninnsatt etter fire uker i arrest, men det er fortsatt stor spenning knyttet til utviklingen av landet, som topper lista over statskupp i Afrika med 18 kuppforsøk siden 1956. Afrika har opplevd flere kupp enn noen annen verdensdel. FNs generalsekretær António Guterres kritiserte i september 2021 verdenssamfunnet for ikke å stå opp mot afrikanske kuppmakere.

Plan er bekymret for hvordan den politiske uroen – som fører landet inn i mer fattigdom – påvirker jenters liv.

Barneekteskap er utbredt i landet. Hver tredje jente blir giftet bort før sin 18-årsdag, og 12 prosent er gift før de har fylt 15 år. Barneekteskap og andre former for skadelige skikker forsterkes i kriser. Jenter blir ofte gift med menn som er mye eldre enn dem fordi familier ikke ser en annen økonomisk utvei.

Ble tvunget til å gifte seg og slutte på skolen

Zainab er én av dem. Hun måtte gifte seg da hun var 17 og fødte sin første datter Mashallah ett år senere. Der hun bor er det vanlig at foreldrene arrangerer døtrenes ekteskap, uten å konsultere den vordende bruden.

– Jeg giftet meg før jeg var helt ferdig på skolen. Mannen min lovet meg at jeg skulle få fullføre utdannelsen min, men da jeg gjorde meg klar til å gå tilbake til universitetet, stoppet han meg. Han truet med skilsmisse og mente jeg skulle anse meg som en skilt kvinne om jeg gikk tilbake til studiene, forklarer Zainab.

Den gang så ikke Zainab noen annen utvei enn å slutte på skolen. Kort tid etter ble hun gravid, men drømmen om å fullføre utdanningen var der fremdeles. Løsningen ble til slutt å skille seg fra mannen, med litt ekstra hjelp og støtte fra Plan.

Gjennom Plan har Zainab fått en bedre forståelse av likestilling og jenters rettigheter.

– Jeg var på min første Plan-workshop i 2009. Den handlet om jenters rettigheter og hvordan styrke jenter og kvinner. En annen workshop jeg deltok på handlet om vold mot kvinner. Jeg tror jeg er sterkere nå, men har måtte bygge livet mitt på ny. Snart skal jeg gjenoppta studiene på universitetet. Barneekteskap bryter med barns rettigheter og undergraver kvinners muligheter, sier Zainab.

Nøkkelen til at jenter kan få en bedre fremtid

Zainab mener at utdanning er nøkkelen til at jenter kan få en bedre fremtid. Hun har selv jobbet frivillig som lærer på skolen i landsbyen og på et senter for leseopplæring.

– Jeg underviser på senteret fordi det er noen jenter der som har avsluttet skolegangen. De har blitt fortalt at utdanning ikke er viktig. Men jeg prøver å hjelpe dem til å fortsette studiene, sier hun.

Zainab er overbevist om at barneekteskap er galt.

– Jenter må ikke godta ekteskap når de er under 18. Hvis de blir tvunget til det, bør de få vite at barneekteskap har en risiko. En ung jente kan ikke gjøre alt husholdningsarbeidet eller ha sex med mannen sin. Hun er fremdeles et barn.

I dag er Zainab 21 år. Hun ser frem til å returnere til universitetet og er veldig optimistisk med tanke på fremtiden – både sin egen og datteren som nå er tre.

– Jeg vil at datteren min skal leve et lykkelig liv uten store utfordringer. At hun har god utdannelse og gifter seg med sitt livs kjærlighet når hun blir voksen, sier Zainab.

Som fadder støtter du arbeidet vårt for at flere jenter som Zainab går en lysere fremtid i møte, til tross for at de lever i et land med mye uro.

Zainab fra Niger ble tvunget til å gifte seg.

Zainab får nå støtte fra Plan til å stå på egne ben: – Jeg vil at datteren min skal leve et lykkelig liv, få god utdanning og gifte seg med sitt livs kjærlighet når hun blir voksen, sier hun.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Politisk bakgrunn:

Tett etterfulgt av kuppet i oktober har titusenvis av sundanesere demonstrert mot maktovertakelsen. Kuppet i år og opprøret i 2019 er en del av sudanernes langvarige kamp og mange opprør mot militære regimer siden uavhengigheten i 1956, med 18 kupp. Landet topper oversikten over kupp i Afrika, et kontinent som har flest kuppforsøk. Ifølge Verdensbanken har Sudans økonomi stagnert de siste årene, og inflasjonen har vært galopperende. Økonomien var utløsende faktor for revolusjonen som startet i 2018, etter at landet ble ledet av president El-Bashir i om lag 30 år. Den politiske uroen man ser nå er også knyttet til sosiale og økonomiske virkninger fra koronapandemien, med restriksjoner og nedstenging som har ført til mer fattigdom. Skolene ble strengt og seks millioner barn og unge hadde ikke lenger den tryggheten. Mange av elevene får ikke starte skole igjen, dette gjelder dessverre ofte jenter. Mange av dem utsettes for barneekteskap. Sudan har høy grad av barneekteskap og omskjæring, 34 prosent av jentene i Sudan er gift før de er 18 år og 12 prosent er gift før de fyller 15 år.

Om Plan i Sudan:

  • Plan International har jobbet i Sudan siden 1977. Vårt arbeid støtter opp om jenters rettigheter og likestilling for å få til varige endringer for jenter, ungdom og samfunnet for øvrig.
  • Vi jobber tett med helsemyndigheter og sivilsamfunnsorganisasjoner om likestilling for å styrke barn og unges fremtidsmuligheter i landet. Vi jobber også for å få til nødvendige endringer i retningslinjer, lover og praksiser.