Radiokanalen for barn og unge i Malawi, Radio Timveni, opplyser om barn og unges rettigheter og er viktig i kampen mot barneekteskap.
FM-sendere fra Norge fikk nytt liv
14 radiosendere, som inntil 2017 var en del av det norske FM-nettet, gir nå radio til unge mennesker i Malawi. Det betyr at de får tilgang til viktig informasjon om barn og unges rettigheter.
I Malawi blir nesten halvparten av jentene gift før de fyller 18 år. I 2017 vedtok landet å endre grunnloven for å forby barneekteskap. Men hvordan spre informasjon om forbudet?
Radio er nøkkelen
Da radiosenderne fra Norge ble tatt i bruk kunne ungdomskanalen Timveni øke sin dekning og nå ut til enda flere. Radio Timveni drives for og av ungdommer. Kanalen løfter fram unge stemmer i samfunnet og bruker radio som virkemiddel for hvordan og hvorfor bekjempe barneekteskap.
Selskapet Broadcast & Media Services Telenor, tidligere Norkring, eier, drifter og bygger ut kringkastingsnett i Norge. De ga FM-senderne i gave, slik at radio kan gjøre en viktig forskjell.
– Dette er viktig dag for Norkring, Plan International og Timveni. Vi er glad for at våre gamle FM-sendere, samt vår kompetanse, gir barn og unge i Malawi nye muligheter. Våre ansatte brenner for radio og derfor er det godt å vite at vi kan bidra til at unge jenter ikke blir giftet bort, men isteden kan gå på skole og møte en fremtid som våre egne barn, sa Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør i Norkring, da FM senderne ble slått på i Malawi.
Administrerende direktør i daværende Norkring, Torbjørn Ø. Teigen og generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli i Radio Timvenis radiostudio.
Mange vet ikke om forbudet
– Fortsatt har vi mange tilfeller av barneekteskap. Problemet er at folk i lokalsamfunnene, som Faless, ikke er klar over forbudet, forklarer Charity Bita (24). Hun er en av de unge aktivistene som var med og kjempet fram lovendringen. Nå jobber hun for Plan i Malawi.
Faless bor på landsbygda utenfor hovedstaden Lilongwe. Hun er mor til en liten gutt, og ble gift som 17-åring fordi hun følte hun ikke hadde noe valg på grunn av graviditeten.
– Jeg visste ikke at det ikke var lov å gifte seg når man er under 18 år.
Faless måtte slutte på skolen på grunn av graviditeten og ekteskapet. Hun savner vennene sine og føler seg utenfor fordi hun har gått glipp av skolegang.
– Da jeg var gravid, hørte jeg på radioen at barneekteskap er ulovlig og at alle barn burde gå på skole.
Nå har hun skilt seg fra mannen og skal få hjelp av moren sin til passe barnet når hun begynner på skolen igjen.
– Jeg er glad for at ekteskapet er over, forteller hun.