Vi må snakke om menn og gråting!

I fjor registrerte Norge 610 selvmord. 436 av de som tok sitt eget liv, var menn. Hvordan kan vi gjenkjenne tegnene på at noen sliter, og hvordan kan vi hjelpe?

Vi må snakke om menn og gråting
Pernille Kjølberg Wikøren er programleder for podkasten F*ordet – laget av Monster i samarbeid med Plan.

I denne episoden av F*ordet møter vi komiker og skuespiller Odd Magnus Williamson. Han er ikke fremmed for å snakke om egne følelser og betydningen av å være bevisst dem. Psykolog og tv-profil, Benjamin Baarli Silseth, er også gjest. Han er opptatt av sårbarhetens kraft og hvordan det kan skape dypere forbindelse mellom mennesker.

Begge gjestene reflekterer over menn sine vanskeligheter med å sette ord på følelsene sine. Mange menn kan føle seg fastlåst i egne følelsesmessige utfordringer, der det å forstå og uttrykke følelser blir en kamp. Det er behov for en endring i samfunnets syn på maskulinitet, der det å vise sårbarhet ikke lenger anses som en svakhet.

Odd Magnus beskriver terapi som en forebyggende tilnærming til mental velvære. Han etterlyser flere mannlige psykologer og enklere tilgang til terapi.

– Vi må installere alarmen før innbruddet skjer, sier Odd Magnus. 

Benjamin støtter dette synet og understrer at menn sine sosiale forventninger kan føre til press og ensomhet. Det kan derfor være nødvendig med alternative tilnærminger, som samtaler i mindre formelle miljøer. 

Image

– De tilbudene vi har innen psykisk helse i dag er ikke tilrettelagt for menn. En-til-en samtaler er ganske intenst, sier Benjamin.


Han har selv gått til psykolog og erfart hvor overveldende det kan være å sitte på den andre siden. 

Det er på tide å bryte ned barrierene som hindrer menn i å søke hjelp. Det handler ikke bare om å åpne opp og snakke om ting, men å skape rom hvor menn føler seg komfortable med å uttrykke sine følelser. Dette krever ikke bare tilgjengelige helsetjenester, men også en endring i samfunnets oppfatning av maskulinitet og aksept av følelsesmessig sårbarhet.
 

Hør episoden i Podkast-appen

Hør episoden på Spotify

Illustrasjon av headset

Trenger du noen å snakke med?

  • Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med.
  • Sidetmedord.no er en nettjeneste drevet av Hjelpetelefonen. På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller ansatte veiledere.