– Det gjør så vondt å se barna mine sulte

Somalia står midt i en enorm humanitær krise. Mer enn 3,8 millioner mennesker lever på flukt, og rundt 6,7 millioner mennesker har ikke nok å spise.

Ekstrem tørke og langvarig konflikt har skapt store konsekvenser og akutt matkrise i Somalia. Millioner av mennesker tvinges til å forlate hjemmene sine for å skaffe seg mat og vann. Mange av dem lever nå i overfylte flyktningleirer.

39 år gamle Faadumo og de fem barna hennes bor i en flyktningleir i Toghedeer-regionen i Somaliland.

– Vi er hardt rammet av tørken og måtte flytte hjemmefra. Vi dro hit for å overleve, men vi har mistet alt, sier hun

Bekymrer seg for fremtiden

Leiren ble etablert i 2017 av familier på flukt. I dag er den hjemmet til 20 000 mennesker. På grunn av tørken er presset stort og tusenvis av nye familier ankommer hver eneste dag. 

Tørken tvinger mange til å ta umulige valg. Noen gifter bort døtrene sine, mens andre selger kroppen sin for å få nok penger til å overleve. Mange må hoppe over måltider og utallige barn er underernærte og derfor mer utsatt for sykdommer.

Går ikke på skole

Situasjonen fører også til at mange barn dropper ut av skolen. Noen er for svake til å forlate hjemmene sine, mens andre sliter med å konsentrere seg på grunn av mangel på mat og drikke. Somalia er blant de landene i verden hvor flest barn ikke går på skolen. Konsekvensene av klimaendringene bidrar til å forverre problemet.

–  Jeg vil ha et bedre liv enn dette. Jeg vil gjerne ta en utdannelse. Jeg vil lære å lese og skrive.

Najah (11))

Hoodo (38) er alenemor og bor også i flyktningleir i Toghdeer-regionen i Somaliland. Hun sørger over sine to yngste barn. De døde av sult.

– Det gikk bare én måned mellom dødsfallene. Det var så vondt. Nå er jeg redd for de andre barna mine, forteller hun.

Forlatt av mannen

For noen år siden hadde Hoodo og barna et godt liv. I dag er hun alenemor og sliter med å overleve etter at mannen forlot dem. 

Vi pleide å ha over 200 husdyr, som sauer, kameler og esler. De døde på grunn av tørken, og vi dro til flyktningleiren for å søke hjelp. Det er tre år siden, sier hun.

Da Hoodo ankom leiren håpet hun at ting skulle bli bedre, men det ble mye verre.

– Min største tragedie var da jeg mistet min fem måneder gamle sønn og datteren min på ett år. De døde på grunn av sult og underernæring. Vi har ikke helsestasjon her, og jeg hadde ikke råd til å dra til sykehuset. Så jeg holdt dem hjemme i håp om at de skulle bli bedre, men begge døde. Vi begravde dem i samme grav, forteller hun.

Har ikke penger til legehjelp og medisiner

Millioner av somaliske barn får ikke nok mat, og et stort antall lider av anemi og mangel på vitamin A. Dette gjør dem mer utsatt for infeksjonssykdommer og de risikerer å lide av akutt underernæring, lav vekt og alvorlig muskelsvinn.

Hoodo er bekymret for de seks andre barna sine.

– Vi spiser ikke tre måltider om dagen, vi får knapt ett. Jeg gir dem mat og vann når jeg får det, men det er sjeldent. Datteren min Amina er veldig syk. Jeg er så redd jeg skal miste henne også. Jeg har ikke penger til å ta henne med til sykehuset eller kjøpe medisiner, sier Hoodo.

–  Noen ganger spiser vi og noen ganger spiser vi ikke. Jeg vil gjerne ha klær, god mat og et hjem.

Marwa (9)

Leiren for internt fordrevne i Somalia, der Hoodo og barna hennes bor, er under stort press. Nye familier ankommer hver dag, og antallet vil bare øke. De som er på flukt må gå hundrevis av kilometer for å nå leiren, og flere risikerer å ikke få plass – da det rett og slett er fullt.

Dette gjør Plan

Plan støtter Hoodo, Faadumo og barna deres med direkte kontantoverføringer og tilgang til vann. Kontanthjelpen deles ut med støtte fra våre lokale partnere, TAAKULO og GREDO, for å hjelpe familier i Somalia med å møte deres grunnleggende behov som mat, vann og helsehjelp.

Faadumo (39) er takknemlig for støtten hun har fått, men er bekymret for fremtiden.

– Det knuser hjertet mitt å se barna mine sulte. Det gjør vondt  hele tiden, sier hun.
 


Se gripende film om situasjonen i Somalia:

Remote video URL