– Jeg går ofte flere dager uten å spise

Det sier 12 år gamle Chedeline da vi møter henne på skolen sørøst på Haiti. Skolen er bygget av treplanker, som gjør at vannet renner inn når det regner kraftig. Skolen har ikke tilgang til drikkevann. Derfor får barna vann fra elven – men den står i fare for å tørke ut. Selv om Chedeline studerer hardt, har karakterene hennes gått ned siden sultkrisen rammet Haiti.

Chedeline bor sammen med moren, bestemoren og søsteren i et lite trehus med kun ett vindu. Faren hennes døde for mange år siden. De deler en liten uttørket hage, som har blitt overtatt av familiens kyllinger på grunn av regnmangelen.

Akutt sult

På Haiti har politisk uro ført til utbredt gjengvold, som igjen har resultert i at forsyningskjeder har blitt stengt. Akkurat nå står nesten 5 millioner mennesker – omtrent halvparten av befolkningen – overfor akutt sult.

– Når jeg er sulten er det vanskelig å gjøre lekser, sier Chedeline.

En risikabel reise til og fra skolen

For å komme seg til og fra skolen må hun gå langs forlatte, steinete veier med sin yngre søster. De må også krysse over det som er igjen av en elv. Selv om skoleveien er farlig, må de gå den når de skal på skolen.

– Når jeg er ferdig med skolen vil jeg bli sykepleier for å hjelpe de som er syke, sier Chedeline.

I nærheten av skolen selger to damer hjemmelage kaker og godteri i et telt, men Chedeline og de fleste andre barna har ikke penger til å kjøpe noe. Chedelines dårlige kosthold har gjort henne synlig svak, og hun føler seg ofte uvel og for trøtt til å gjøre noe. Hun vet at hun ikke er den eneste som lider. 

– Mange barn er i samme situasjon som meg, eller har det enda verre. Det er vanskelig for dem å få mat, fordi foreldrene deres ikke får noen hjelp.

Dette gjør Plan

Plan jobber med sultkrisen i Sørøst- og Nordøst-avdelingene på Haiti. 

Vi har støttet mer enn 3700 familier med kontantoverføringer og matkuponger for å hjelpe familier som Chedelines.

I tillegg har vi trent 4500 frivillige til å holde ernærings- og barnevernsamtaler i lokalsamfunnene. På grunn av dårlige vann- og sanitærforhold, leverer Plan International også hygienesett som svar på kolera-utbrudd.
 


Se film fra Haiti om hverdagen til Chedeline

Remote video URL