På flukt mot en usikker fremtid

Ett år med krig i Sudan har fått brutale konsekvenser for landets innbyggere. Helse- og skolesystemet har kollapset, og 20 millioner barn er uten skolegang.

FLYKTNINGKRISE: I Sudan foregår det nå en enorm flyktningkrise og millioner av mennesker er på jakt etter trygghet.

Den 15. april 2023 brøt krigen ut i hovedstaden Khartoum i Darfur-regionen, og over åtte millioner mennesker er drevet på flukt. I følge tall fra FN står nå 20 millioner barn uten skolegang, og hvis krigen fortsetter står vi overfor en massiv utdanningskrise som vil få enorme konsekvenser.

KNUSTE DRØMMER: Redsel, flukt og usikker fremtid preger livene til Muna og familien.

Redsel og flukt

I Al Jazirah, håpet familien på et stabilt liv og skolegang. Men det ble fort tydelig at livet var like tøft der. – Når vi la på flukt igjen ble vi nesten angrepet av soldater, men klarte heldigvis å komme oss unna, minnes Muna.

Nå bor de på en skole, men de vet ikke hvor lenge de kan bli. – Vi har fått noen venner her, men fremtiden er usikker, sier hun. – Mamma har ikke lyst å bo i Sudan lenger.

Vi var livredde når krigen brøt ut, men vi ble værende i flere måneder før vi bestemte oss for å flykte, forteller 13 år gamle Muna. Hun flyktet med moren og syv søsken.

Skolesystemet har kollapset

14 år gamle Angham deler samme skjebne: – Jeg lengter hjem til vennene mine og alt jeg har forlatt, forteller hun. Nå bor hun bor på en skole sammen med storfamilien. De deler de et lite rom, hvor de sover og spiser på gulvet.

Dyster fremtid

Muna og Angham er blant millioner av barn som går en mørk fremtid i møte. Skolene har nå blitt samlingssteder for de som har mistet alt. – Jeg ønsket å bli lege akkurat som pappa, men nå er drømmen knust, tilføyer Angham.

Remote video URL

Image
Jenter er spesielt utsatt

Tap av utdannelse gjør barn og unge, og spesielt jenter, ekstra sårbare. Uten utdanning står man i fare for å bli utsatt for barnearbeid, rekruttering til væpnede grupper, seksuelle overgrep og barneekteskap. Plan har nylig startet et prosjekt som tilbyr utdanning i midlertidige klasserom. Disse klasserommene fungerer også som trygge samlingspunkter for barna som er på flukt.

Plans trygge steder

I regionene Nord-Darfur og Sør-Kordofan har Plan nylig startet et prosjekt som har som mål å tilby klasserom med uformell utdanning og et samlingspunkt for barn og unge som er på flukt.

UTDANNING ER VIKITG: - Jeg har lyst å fortsette å studere for å oppfylle drømmen min om å kunne hjelpe andre i landet, forteller Mai (14).

Image

14 år gamle Mai har deltatt i undervisningstilbudet. – Jeg lærer matematikk, arabisk, engelsk og islamsk. Jeg har fått utdelt en skolepakke, mat og en matte å sitte på i klasserommet, forteller hun.


Vi jobber for at jenter og kvinners behov blir dekket, men nødhjelpsarbeidet i Sudan og landene rundt er dessverre kraftig underfinansiert.


Image

Hva gjør Plan?

  • Vi tilbyr trygge områder og tilgang til uformell utdanning for barn som er berørt av krigen. Målet med prosjektet er å sikre at sårbare barn som er på flukt, får tilgang til grunnskoleutdanning og samtidig får nødvendig trygghet og beskyttelse.
  • I samarbeid med lokale partnere lager vi midlertidige klasserom, oppgraderer eksisterende skolefasiliteter, deler ut læremateriell og gir opplæring til lærere slik at de kan undervise i nødssituasjoner.
  • Vi tilbyr trygge barnevennlige områder der barn oppfordres til å leke, tegne, synge og bruke teknikker som fortelling for å hjelpe dem med å bearbeide traumene sine.
  • Plan har jobbet i Sudan i over 45 år. Vi jobber for øyeblikket i Nord-Darfur, Den hvite Nilen, Kassala, Al Gedaref og Kordofan. Plan støtter også mennesker som er fordrevet av krisen over hele regionen, inkludert Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Etiopia, Egypt og Sør-Sudan.