Tima fra Mosambik er 14 år, og gravid

Tima er 14 år, og gravid

Tross sin unge alder skal Tima snart føde sitt første barn. Hun visste ikke at så unge jenter kunne bli gravide.

Da landsbyen hennes i Cabo Delgado provinsen i Mosambik ble angrepet, måtte Tima, foreldrene og hennes tre søsken rømme. Det samme måtte mer enn 670,000 andre. Halvparten av de som flyktet er barn. På veien vekk fra byen møtte Tima en 17 år gammel gutt som skulle samme sted.

– Gutten sa at han skulle jobbe i Nampula og jeg ville dra med han. Han sa at han skulle finne seg en jobb og at vi kom til å få det fint, så jeg begynte å date han, sier Tima.

Ikke alle var like begeistret over det nye bekjentskapet. Faren til Tima trodde ikke på at den unge mannen skulle klare å forsørge datteren, så et giftemål var utelukket. Graviditeten kom som et sjokk på alle.

– Jeg visste ikke en gang at det var mulig. Jeg trodde jeg var for ung til å bli gravid, sier Tima.

Les også: Dette dør tenåringsjenter av.

Tima fra Mosambik er 14 år, og gravid

Ikke nok mat

I dag bor Tima og familien i en leir for internt fordrevne. Selv om familien har fått en liten åkerlapp de kan dyrke på, så har ekstrem tørke i regionen ført til at alle frøene de har sådd har tørket og det har ikke blitt noen avling. Familien er avhengige av å få matrasjoneringer, og foreldrene hennes dropper ofte måltider sånn at Tima, som gravid, kan få mat.

– Alle får like mye mat. Det har ikke noe å si om du bor alene eller har seks personer i huset. Om det bor mange i samme hus, vil de ikke klare seg til slutten av måneden fordi maten tar slutt så fort, sier Alberto, Timas pappa, om matrasjoneringene.

Faren til Tima er tidligere politimann, men har ikke fått jobb der de bor nå. Familien har derfor ingen inntekt.

– Det var tørke der vi bodde før også, men da hadde vi penger til å kjøpe fisk og annen mat, så vi var ikke sultne, forteller Alberto.

Graviditeten er vanskelig for hele familien

Tima går på skolen og er heldig som har en familie som prøver å få henne til å spise to ganger om dagen. Vanligvis er det ris og erter. Men det ensformige kostholdet har gjort Tima syk flere ganger. Alberto sier at når babyen kommer så vil familien prøve å lete etter sopp og kull som de kan spise, noe de tror er bra for magen.

– Fordi jeg bare spiser en til to ganger om dagen, er jeg ofte sulten. Jeg blir syk av å spise den samme maten hele tiden, men alt vi har er ris og erter. Jeg vil ha noe annet. Jeg tror heller ikke vi vil ha nok mat til babyen, fortsetter hun.

Les også: Historien til Majila.

Dette gjør Plan

Plan har jobbet i Mosambik siden 2006. Dette er et av landene med høy forekomst av både barneekteskap og tenåringsgraviditeter. Vi jobber for at alle barn skal ha tilgang til trygg utdanning, alderstilpasset seksualitetsundervisning, informasjon om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, jobbskaping for unge og hjelper unge og deres familier å tilpasse seg klimaendringer.

Les mer om Plans arbeid i Mosambik.

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet