Innsats for andre

Er du ute etter tips til aktiviteter i faget Innsats for andre? Bli med på å stoppe barneekteskap! Plan tilbyr undervisningsopplegg om temaet og mulighet til å samle inn penger til kampen mot barneekteskap.

For elever      For lærere

Hvert år blir 12 millioner jenter giftet bort mens de ennå er barn. Det er nesten én hvert andre sekund. Barneekteskap er i dag en av de største hindringene for skolegang, frihet og likestilling for jenter – og for utvikling i fattige land. Plan kjemper for å stoppe barneekteskap, og jobber for at praksisen utryddes innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål. Dere kan bli med og gjøre en forskjell.

Lofsrud skole brukte Plans undervisningsopplegg i faget innsats for andre. I tillegg samlet de inn penger til kampen mot barneekteskap. Foto: Anna Kvarberg Ekre/Plan International Norge

For lærere

Plan har laget et engasjerende undervisningsopplegg om barneekteskap. Det egner seg godt i faget Innsats for andre, og passer fint sammen med en innsamling til kampen mot barneekteskap. 

Undervisningsopplegg om barneekteskap

Undervisningsopplegget er i tråd med kompetansemålene i faget Innsats for andre, og åpner for refleksjon og kunnskap. Hvorfor må barn gifte seg? Hva er konsekvensene? Hva kan man gjøre for å forhindre barneekteskap?

Du som lærer bestemmer selv hvor mye tid dere skal bruke på temaet. Opplegget er fleksibelt, og kan brukes i noen få skoletimer eller over en lengere periode. 

Se undervisningsopplegget om barneekteskap
 

Innsamling

Ved å samle inn penger til Plans arbeid mot barneekteskap, får elevene mulighet til å lære om humanitært arbeid på en praktisk og relevant måte. I tillegg blir de med i kampen mot barneekteskap – et stort og alvorlig problem. Innsamlingen kan gjennomføres av enkelte elever eller av hele Innsats for andre-klassen. Elevene kan gå med bøsser, opprette en digital innsamling eller gjøre oppgaver for familie og naboer. Se flere tips til hvordan man kan samle inn penger. 

Se hva pengene går til

Kompetansemål

Kompetansemålene for faget Innsats for andre sier at elevene skal 

 • kjenne til forutsetningene som ligger til grunn for frivillig arbeid
 • kartlegge behov for frivillig arbeid i lokalmiljøet i samarbeid med relevante aktører
 • planlegge praktiske tiltak som medfører sosial verdiskaping for valgt målgruppe
 • gjennomføre planlagte tiltak
 • følge etiske retningslinjer og tilpasse kommunikasjon og samhandling til valgt målgruppe
 • presentere og vurdere det frivillige arbeidet ut fra erfaringer og samhandling med målgruppen og relevante aktører
   

For elever

Er dere en eller flere enkeltelever som trenger en aktivitet til faget Innsats for andre? Kampen mot barneekteskap kan bli ditt prosjekt! 

Under finner du tips til hva du kan gjøre. Bruk ideene slik du vil og lag ditt eget prosjekt:

 • gå med bøsser
 • pant flasker
 • gjør oppgaver for foreldre, familie eller naboer
 • selg kaker eller andre bakervarer på skolen, på et kjøpesenter eller på togstasjonen
 • lag en innsamlingsstafett i sosiale medier

Du kan opprette en digital innsamlingsaksjon på Facebook eller nettsidene til Plan, og du kan låne våre innsamlingsbøsser om du samler inn penger til Plans arbeid. 

Få med deg klassen

Det er også mulig at hele Innsats for andre-klassen går sammen for å samle inn penger. Sammen kan dere gjøre litt større ting. Se tips til hvordan dere kan samle inn penger. 

Dette går pengene til

Plan har bred erfaring i kampen mot barneekteskap, og vi ser at arbeidet nytter.
Se hvilket arbeid dere kan støtte

To jenter med bøsser

Elevene fra Lofsrud ungdomsskole lærte om barneekteskap i faget Innsats for andre. I tillegg samlet de inn penger til kampen mot barneekteskap.

Se hva elevene fra Lofsrud gjorde

Etter innsamlingsaksjonen

Skoler som har samlet inn penger til Plan, kan overføre via Vipps eller konto. Husk å merke overføringen med skolens navn og prosjektet dere har samlet inn penger til. Tusen takk for innsatsen!

 • Kontonummer: 7874 06 20877
 • Vipps: Plan Aksjon, #508941

Ta kontakt med oss da vel!