Slik skriver du leserinnlegg

Har du lyst til å si hva du mener om noe du synes er viktig? Her er noen tips til hvordan du skriver et leserinnlegg som engasjerer.

Hvordan skrive et godt leserinnlegg
  1. Velg en enkel og fengende overskrift. Det bør være noe som sier noe om innholdet og hovedpoenget ditt.
  2. Innledningen din bør presentere standpunktet ditt på en måte som gjør at leseren får lyst til å lese videre. Innledningen trenger ikke være lengre enn 2-3 linjer.
  3. Hvem skal lese det? Fokuser gjerne på én målgruppe og tilpass språket deretter.
  4. Det varierer fra person til person hvordan man liker å arbeide. Du kan bare sette i gang og se hva som kommer på papiret, eller gå mer grundig til verks og for eksempel sette opp en punktliste for teksten.
  5. Fyr løs! Argumentér og bruk fakta som støtter opp under meningene dine. Prøv å tenke på et budskap eller en slags oppfordring som du vil gi i løpet av leserinnlegget.
  6. Møt innvendinger som er kommet eller som du tror vil komme. Her trenger du ikke skrive mye, det holder med et par setninger. 
  7. Vær saklig!
  8. Du kan gjerne bruke eksempler. Det kan gjøre at leseren lettere kan relatere til det du skriver.
  9. Få noen til å lese over det du har skrevet. Dette kan ofte gjøre teksten din bedre, siden andre ofte ser ting man selv ikke ser.
  10. Når du er ferdig kan du sende det inn til for eksempel lokalavisen din. Det er viktig å merke seg at de store riksavisene ofte ikke trykker leserinnlegg med mindre de er skrevet eksklusivt til dem. Mange lokalaviser ønsker å bli tipset om saker/innlegg særlig fra de yngre skribentene, og har ofte et egen «TIPS OSS»-nummer/mailadresse på sine nettsider som man kan benytte seg av.

Redde verden – litt? Vil du bidra, men vet ikke hvordan? Sjekk ut flere muligheter.