Bildet viser 10 år game Polina, som bor på et mottak for fordrevne familier i Vinnytsia i Ukraina.
Bildet viser 10 år game Polina, som bor på et mottak for fordrevne familier i Vinnytsia i Ukraina.

– Min eneste drøm er å dra hjem

En vinternatt i 2022 våknet ukrainske Polina (10) og søsteren Nadia (11) av at soveromsvinduet i hjemmet deres knuste i en eksplosjon. Det førte til at familien måtte pakke bilen og flykte 500 kilometer.

– Vi var veldig redde og satt i korridoren hele natten. Hele leiligheten vår ristet. Først skjønte vi ikke hva som hadde skjedd, så vi løp og gjemte oss, forteller Polina om den ubehagelige opplevelsen.

De flyktet fra hjemmet sitt i havnebyen Mykolaiv i Sør-Ukraina, og har siden juli bodd på et mottak for internt fordrevne familier i Vinnytsia, nær grensen til Moldova.

Bildet viser søstrene Polina (10) og Nadia (11) utenfor mottaket de bor på i Vinnytsia.

Enorm flyktningstrøm

Siden Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor har millioner av mennesker vært på flukt. Flere enn åtte millioner har forlatt landet siden krigen eskalerte, og over fem millioner ukrainere er internt fordrevet.

Mottaket som Polina og Nadia bor på var opprinnelig en klinikk for tuberkolose-pasienter. I dag er det hjemmet til voksne og barn fra hele Ukraina.

Bildet viser kjøkkenet på et mottak for internt fordrevne i Vinnytsia, Ukraina. Bildet viser kjøkkenet på et mottak for internt fordrevne i byen Vinnytsia i Ukraina.

Alle på mottaket bor tett på hverandre og har lite privatliv. Dette rommet brukes til matlaging.

Bearbeider følelser 

– Jeg trives ikke så godt her, jeg lengter hjem, forteller Nadia.

Hun prøver å distrahere seg selv ved å tegne og har bestemt seg for at hun vil bli kunstner når hun blir stor. På en av veggene henger et kunstverk, som søstrene har laget sammen.

Tegningen er basert på en historie, som en av de frivillige på mottaket har lest for dem. Historien handler om en katt, som i likhet med Nadia og Polina måtte flykte. Katten i fortellingen bor i en hule sammen med andre katter. Polina har tegnet senger til kattene slik at alle har et sted å sove.

Bildet viser en tegning laget av de ukrainske søstrene Polina (10) og Nadia (11)

– Hjertene rundt hulen symboliserer at kattene oppnår en indre tilstand av ro og fred i det de går gjennom. Disse hjertene vokter også over kattene og beskytter dem fra negativiteten rundt dem, forklarer Polina.

Hun legger til at de ulike ansiktene rundt huset representerer følelsene hun følte da hun måtte flykte fra hjemmet sitt.

Bildet viser ukrainske Polina og Nadia sammen med to av de andre jentene som bor på et mottak i Vinnytsia.
Nadia og Polina sammen med to andre jenter, som også bor på mottaket.

Et savn etter det som var

I dag gjør søstrene skolearbeid via Internett. De savner den gamle skolen sin og vennene fra hjembyen.

– Jeg har vært venner med dem siden 1. klasse. Hele denne situasjonen og opplevelsen har endret holdningen min til livet. Jeg har begynt å sette mer pris på det jeg har og å strebe etter mer, sier Polina.

– Min eneste drøm er å dra hjem, legger hun til.

Slik arbeider Plan

Siden mars 2022 har Plan International jobbet med Ukraina-krisen. I starten var vi tilstede og jobbet med flyktninger i Moldova, Polen og Romania. Nå er vi også på plass i Ukraina og jobber i tett samarbeid med lokale sivilsamfunnsorganisasjoner.

Les mer om hvordan vi jobber og våre krav her.

Alle foto: Plan International / Albina Vinar