Seks år og alene med syk baby

Mens andre barn går til skolen, tar Rougui (6) den lille babyen i et sjal på ryggen og starter med dagens gjøremål. 

Med vante bevegelser koster hun det lille huset og går for å hente vann, før hun vasker opp. Så tar hun babyen ned fra ryggen, bader ham og kler forsiktig på ham. Det er nemlig seksåringen som tar vare på babyen og har ansvaret hjemme, slik at de voksne kan gå på jobb.

Seksårige Rougui trøster baby på fanget

Lille Ibrahim på sju måneder har fått malaria. 

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet

Rougui synes det er helt naturlig at det er hun som passer babyen. Men det er ikke alltid hun synes det er like gøy, spesielt nå som han er syk. 

Lille Ibrahim på sju måneder har fått malaria. Rougui har hentet medisiner på helsestasjonen, og passer på at han får den i seg. Hun synger for ham når han gråter, og tramper takten mens hun holder ham inntil seg. Babyen er så sulten at han prøver å spise på kinnet hennes. Men de må vente litt til før de kan gå til åkeren, der mammaen hans jobber. Hun har ikke tid ennå, til en pause for å gi ham mat. 

Når han kaster opp eller har diaré, legger jeg sand på oppkastet. Da blir det lettere å vaske det opp.
Rougui (6)

Babyen er slapp, så Rougui setter seg ned og håper han kan sove litt. Hun håper i alle fall han ikke får veldig vondt og blir dårlig i magen igjen, noe som er vanlig når man har malaria. 

– Når han kaster opp eller har diaré, legger jeg sand på oppkastet. Da blir det lettere å vaske det opp, sier Rougui.  

Seksårige Rougui ute med baby på ryggen

Rougui har babyen knyttet på ryggen hele dagen.

Det blir ofte lange dager for de to alene hjemme. Noen ganger er ikke de voksne tilbake før etter at det har blitt mørkt. Rougui har babyen knyttet på ryggen hele dagen. Når han sover, legger hun ham ned og ligger seg ved siden av ham til han våkner. 

– Jeg prøver å leke med han, og å få han til å slutte å gråte. Det hjelper å synge for ham, mens jeg bysser til takten av sangen og går rundt i rommet, forteller hun, og legger til: 

– Det er også viktig å passe på at han er tørr.

Huset de bor i er et enkelt murhus med to rom og blikktak. Når det regner, trommer det øredøvende på taket. Her bor de sammen med bestemor, mammaen til babyen, en onkel og et par høner. Babyen er Rouguis fetter. Hennes egne foreldre husker hun ikke, hun har alltid bodd med bestemor. Mammaen døde da hun ble født. Faren døde like etter, etter lang tids sykdom.

Rougui pleier også å hjelpe til med matlaging. Eller klesvask i elven.

Rougui går egentlig i første klasse, og hun har vært på skolen noen ganger. Men bestemor har ikke råd til at hun kan gå der fast. Dessuten trengs hun hjemme til å passe babyen. Bestemor er også med og jobber i åkeren, der de dyrker kassava som de kan selge og spise. Det er vanskelig å få lønnet arbeid i området, så de voksne har ikke annet valg enn å dyrke jorda, mens ungene må være hjemme. Slik er det for mange av barna i nabolaget.

Rougui er flink til å passe babyen. Hun er flink til å få ham til å roe seg og er forsiktig når hun vasker ham eller kler på ham.
Mammaen til Ibrahim

Tanten synes Rougui er veldig flink med babyen. Hun skulle gjerne vært hjemme med ham selv,  men tante trengs ute på åkeren, og hun føler seg trygg på å overlate sønnen til sin seks år gamle niese. 

– Rougui er flink. Hun er flink til å få han til å roe seg, og er forsiktig når hun vasker ham eller kler på ham, sier mammaen til Ibrahim.

Rougui og vennene hennes smiler.

Det er ikke mye tid til lek. Men heldigvis er vennene til Rougui ikke langt unna.

Det beste Rougui vet, er å leke med vennene sine. Selv om det ikke er mye tid til lek, er det heldigvis ofte de møtes. Det er ikke langt mellom husene i landsbyen der de bor, og flere av venninnene er også hjemme og passer småsøsknene sine. Noen ganger hopper de paradis, eller leker klappeleken mens de synger.

Men aller helst skulle Rougui ønske hun var på skolen.

Plan jobber for at barn skal få være barn. Nettopp derfor arbeider Plan i samme område som Rougui bor. Nå satser vi spesielt på spare- og lånegrupper til fattige familier. Det bidrar til økte inntekter, og mulighet til å betale for helsetjenester og skolegang til barna. Vi jobber også med ulike tiltak for å forbedre helse, hygiene og sanitærforhold. Like i nærheten av der Rougui bor, har vi støttet byggingen av en helsestasjon med egen brønn, og vi gir opplæring i hygiene på skolen.

Plan snakker med foresatte og lokale ledere om barns rett til å gå på skolen og viktigheten av skolegang. Mange tenker at det er naturlig at barn - og særlig jenter - blir hjemme og tar ansvar for yngre søsken. Kunnskap om barns rettigheter bidrar til å endre disse holdningene. Med flere støttespillere kan vi gjøre mer.

Du kan endre historien til barn som Rougui. Bli Planfadder!

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.

Mer om fadderskapet

Dette er du med på: 

  • Med din støtte kan vi gi flere barn utdanning, helsehjelp, beskyttelse og økonomisk sikkerhet.
  • Du blir fadder til et barn du kan ha kontakt med, hvis du vil.
  • Bidraget ditt er fra 300 kroner i måneden, og støtten går til hele lokalsamfunnet.
  • Hvert år får du oppdateringer om fadderbarnet og Plans arbeid.
  • Du kan få skattefradrag for bidraget til Plan.

Jeg vil lese mer om å være Planfadder.

Alle foto: Pål Laukli