Koronahjelp til India
Smittetallene i India har gått ned. De fleste nye smittetilfeller er av Delta-virusvarianten. Plan fortsetter å bistå med nødhjelp.
Den andre koronabølgen har rammet India hardt med opp mot 400.000 nye smittetilfeller daglig. Smittetallene har nå gått ned. De siste dagene er det rapportert om 46.148 nye smittede og 979 dødsfall.
Flere av distriktene i landets 35 delstater melder om nye tilfeller av den svært smittsomme Delta-varianten av koronaviruset. Det høyeste antallet smittetilfeller er registert i distrikter i Maharashtra, Delhi, Punjab, Telengana, og Vest-Bengal og Gujarat.
– Selvom smittetallene har gått ned så er situasjonen fortsatt alvorlig, spesielt på grunn av nye mutasjoner av viruset, slik som den smittsomme Delta-varianten. Plan er tilstede i noen av de hardest rammede områdene i India. Vi har gjennom hele pandemien jobbet lokalt med å styrke de aller fattigste familiene og barna. Det er bra at flere land har gått sammen for å hjelpe India, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.
Det er nå registert over 30.000.000 smittetilfeller i landet, og nærmere 400.000 er døde.
Dette gjør Plan
- Matkasser til 100.000 familier som enten har blitt smittet eller mistet levebrødet sitt grunnet koronarestriksjoner.
- Smittevernsutstyr til 100.000 i frontlinjen – helsepersonell, andre som jobber med smittede og politi.
- Bevissthetskampanje om smittevernstiltak og for å snu vaksinenølere – blant annet ved å sette opp kiosker for mobilregistrering for vaksine. Mål om å nå 1 million mennesker i 1.800 landsbyer.
- Oksygenkonsentratorer for å støtte 500 koronahjelpesentre i distriktene og mindre byer.
- Koronahjelpesentre (x20) som kan ta 100 koronapasienter om gangen i tre måneder.
Bekymret for barna
Smitten har vært særlig utbredt i urbane strøk og sykehusene har hatt mangel på både oksygen, respiratorer, flere vaksiner og antivirale legemidler. Over 40 land har gitt støtte og hjelp til India, som i tillegg til korona, også har hatt verdens største dokumenterte utbrudd av soppinfeksjonen Mucormycosis. 29 av landets delstater har erklært sykdommen som en epidemi.
Store deler av landet har vært i lockdown, men begynner sakte å åpne opp igjen. Plan er likevel bekymret for barns psykiske helse.
– Lockdown og stengte skoler har preget barna, i tillegg til høye dødstall og historier i nyhetene. Barna har behov for psykososial støtte. Det kan det se ut til at barn opplever mer alvorlige sykdomssymptomer med det muterte viruset. Dette er svært bekymringsverdig, sier Partapuoli.
Styrker lokal helseinfrastruktur
Under krisen har Plan sørget for smitteverninformasjon for å forhindre smitte i lokalsamfunnene. Plan har også jobbet med å styrke den lokale helseinfrastrukturen for å være bedre rustet for en eventuell smittekrise blant noen av Indias fattigste og mest utsatte.
– For å bistå i den humanitære krisen har Plan fokusert på fem tiltak. Gjennom forebygging av smitte og distribusjon av mat har målet vært å nå 200.000 koronaberørte familier direkte og 1 million fattige familier indirekte, med et særlig ønske om å nå jenter og unge kvinner. Det estimerte budsjettet er på 10 millioner euro, sier Partapuoli.
Så langt har Plan samlet inn 4.028.296 euro og nådd 319.288 familier i 528 landsbyer og 45 slumområder med nødhjelpspakker. 8.592 berørte familier har mottatt matkasser.