Fire timers skolevei i bratte fjellsider

Sju år gamle Reyner bor i Andesfjellene i Peru, 3500 meter over havet, sammen med mor, far og fire søsken. Livet her oppe i fjellene er tøft og moren drømmer om et bedre liv for ham. Selv drømmer han om å bli politi. Da er skolen viktig, selv om det tar to timer å gå dit – hver vei.

Reyner på syv år går to timer hver vei til skolen. 

Hver ukedag ved fem-tida står Reyner opp sammen med de to storebrødrene på ni og ti år. Han spiser frokosten som moren har laget til ham, ofte bare en potet, og gir seg i vei til skolen. Først langs en støvete landevei, deretter bærer det oppover fjellet. I hele to timer må han og brødrene gå før de er framme ved skolen.

Reyner går til skolen i all slags vær. Klimaet i dette høylandskapet er nådeløst. Sol og varme det ene øyeblikket, isende vind og styrtregn det neste. Ofte kommer Reyner gjennomvåt, utslitt og sulten til første skoletime. Og ved 14-tida, når skolen er over, begir de tre brødrene seg i kast med hjemveien. To timer tilbake langs fjellsiden og ned til landsbyen hvor de bor.

– Jeg blir sliten, det er så langt å gå.

– Jeg blir sliten, det er så langt å gå, forteller Reyner.

– Jeg har sagt til meg selv at han kommer til å venne seg til den lange veien. Men det gjør han ikke, sier moren hans.

Skole er viktig for fremtiden

Skolegang for barna er viktig for å komme seg ut av fattigdommen. Dette er Reyners foreldre veldig klar over. Så hver gang Reyner klager over den lange veien, er det ingen bønn. Han må på skolen.  

– Jeg ønsker at barna mine skal få en utdannelse og et yrke. Jeg vil ikke at de skal lide som oss, sier moren til Reyner.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Ikke alle foreldre er like opptatt av skolen som Reyners mamma og pappa. Ofte trengs barnas arbeidskraft hjemme, og når skoleveien i tillegg er lang, kan det være vanskelig å finne motivasjon.

Situasjonen til Reyner er ikke ulik andre barn i området. Området de lever i er lutfattig og klimaet er tøft her oppe på 3500 meter. Mange sliter med å dyrke nok mat på de små jordlappene. Og det tar to timer å gå til helsestasjonen dersom de skulle bli syke. De fleste barna i området går på skolen, men ofte slutter de etter barneskolen fordi de må arbeide hjemme.  

Reyner gjør lekser sammen med søsknene. 

Plan har oppgradert skolen

Skolen som Reyner går på pleide å være i elendig forfatning. Nå har Plan hjulpet til med å oppgradere skolen og arrangerer også kurs og samlinger for elevenes foreldre. Der får de bl.a. informasjon om hvorfor det er viktig med lekser. Andre tema er ernæring, at det ikke er tillatt å slå barn og hvordan unngå tenåringsgraviditeter. I tillegg samarbeider Plan og kommunen om å følge opp særlig fattige og utsatte familier.

For Reyners familie legges det planer for hvordan de kan bli del av en gruppe som lærer om entreprenørskap og på denne måten lære mer om marsvinavl og dermed øke inntekten sin.  

Dette er skolen som Reyner går til hver dag.

Drømmer om å bli politi

Reyner er som 7-åringer flest - lidenskapelig opptatt av klinkekuler, fotball og tegning. Men fordi de ikke har egne ark og fargeblyanter, finner han og søsteren Cinthia (4) andre måter å tegne på. I grusen dukker det opp fine tegninger av høye fjell, trær og hus. Når han blir spurt om hva han vil bli når han blir stor, så er svaret klart:

– Jeg vil bli politi. For da kan jeg passe på folk og barn.

Reyner forteller at han vil at de to lillesøstrene også skal gå på skole slik at de kan bli ingeniører.

Reyner leker på gårdsplassen.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Dette bidrar du med som Planfadder

  • Du bidrar til at flere barn får skolegang, bedre helse og en tryggere oppvekst.
  • Du blir fadder for ett barn som du får følge utviklingen til. Støtten din kommer alle barna til gode.
  • Du bidrar med 300 kroner eller mer i måneden, og kan få skattefradrag.

Fadderne våre har ulike grunner til å få et fadderbarn. For Plan er det viktigste med fadderskapet at det gir oss en unik tilstedeværelse i lokalsamfunnene. Vi kjenner barna og familiene. Vi forstår behovene. På grunn av fadderskapet kan vi jobbe langsiktig og bidra til å skape positive endringer i barns liv. Du kan bli med! 

Foto: Erik Thallaug og Truelz Zeiner-Henriksen