Planfadder Marion Ravn:

– Jeg har sett med egne øyne hvor viktig Plans arbeid er, og hvordan hver enkelt fadder gjør en stor forskjell.

– Reisen med Plan til Rwanda forandret meg for alltid, sier Marion Ravn. Her er hun sammen med et av fadderbarna sine. 

En kveld for mange år siden, satt Marion Ravn hjemme foran TV-en og så Artistgalla til inntekt for Plan. Dette var i 2006. 

– Jeg bestemte meg for at ni kroner dagen var noe jeg hadde råd til å gi bort, konstaterer hun. Siden har hun vært Planfadder. 

I årene som fulgte, har hun sett fem fadderbarn vokse opp, reist til Rwanda med Plan og knyttet sterke bånd til fire foreldreløse søsken. 

– Fadderskapet har betydd veldig mye for meg, sier Marion Ravn. 
 

Marion Ravn fikk være med de fire foreldreløse barna hjem. Det gjorde sterkt inntrykk å se hvor lite de hadde. 

Marion Ravn: Det var hjerteskjærende

På landsbygda i Rwanda ble hun kjent med en søskenflokk på fire, i alderen 6 til 16. Foreldrene var døde og barna måtte ta vare på seg selv. Den eldste søsteren, Claudette, prøvde å fylle rollen som mor.

Se video fra reisen

– Det var hjerteskjærende å se hvor lite søsknene hadde, sier hun. Samtidig ble hun glad for å se Plans skolematprosjekt i landsbyen.

– Det var genialt fordi barna fikk mat, samtidig som de ble motiverte til å fullføre skolen. Dette var i 2012.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Holdt kontakt med fadderbarna

Etter reisen ble Marion Planfadder for barna, og de holdt kontakten gjennom brevskriving.

Fire år senere fikk hun anledning til å reise tilbake til de fire søsknene. Gjensynsgleden var enorm.

– Da jeg fikk vite at Marion skulle komme, ble jeg veldig glad, jeg lo, sier Claudette.

- Claudette har vokst fra å være en sårbar jente med lite håp til å bli en sterk, stolt og vakker ung dame. Hvordan hun har jobbet for å få søskenflokken på bena og de yngste på skolen er imponerende, sa Marion etter besøket. 

Barna har det bedre

Marion kunne se hvordan situasjonen for søsknene hadde bedret seg siden forrige besøk. Claudette hadde deltatt i en av Plans spare- og lånegrupper, og hadde spart tilstrekkelig til at hun kunne leie et jordstykke hvor hun dyrket mais, poteter og cassava. Familien hadde også fått geiter av Plan. 

Situasjonen i området der fadderbarna bor, har også utviklet seg positivt. Plan har blant annet bidratt med skolemateriell, etablert førskole og barnehage, bygget vanntanker på flere skoler, startet spare- og lånegrupper og ungdomsgrupper for jenters rettigheter. Fødselsregistrering og flere fødsler på klinikk, ikke hjemme, har også vært en viktig del av arbeidet. 

Se filmer fra reisene

Her kan du være med på Marion Ravns første reise til Rwanda i 2012. Den kom i stand i forbindelse med Artistgalla på TV 2.


I 2016 fikk Marion Ravn igjen mulighet til å besøke fadderbarna. Det skjedde i forbindelse med TV-sendingen The Stram Gir Tilbake:

Foto: Erik Thallaug

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet