– Jeg er med på noe viktig

Tor Anders Birkenes har reist verden rundt. Men turen til Peru overgikk de fleste andre opplevelser. Her fikk han møte fadderbarnet Jouse (11).

Jouse fikk billedbøker fra Norge og Polen. Han brukte god tid på å blad i dem, pekte og spurte. I gave fra Jouse og familien fikk Tor Anders og Klaudia peruanske drakter som moren til Jouse hadde sydd. Tor Anders tok på både hatten og vesten.

I fire år har Tor Anders vært fadderen til Jouse. Et par ganger i året har han sendt brev til fadderbarnet, og Jouse har sendt tegninger i retur.

– Jouse hadde skrevet at om vi kom på besøk skulle vi få smake marsvin, forteller Tor Anders hjemme i Norge igjen.

Helstekt marsvin, eller «cuy» som det heter i Peru, er et populært festmåltid. Foreldrene til Jouse driver marsvinoppdrett, slik som mange andre i den lille landsbyen.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

– Og marsvin ble det. Et til hver, med poteter de hadde dyrka selv. Det var faktisk ganske godt, og interessant å prøve, humrer Tor Anders.

– De gjør en imponerende jobb

Jouse bor i et steinhus sammen med familien sin. I en storslagen natur vokser han opp. Det er to skoler i landsbyen, en barneskole og en ungdomsskole. Plan har blant annet jobbet med kompetanseheving blant lærerne i området. På ungdomsskolen har Plan et prosjekt for å lære ungdommene om seksuell helse, rettigheter og prevensjon. Med hjelp fra Plan har det også kommet et vannrensingssystem på plass i området, og mange i den lille landsbyen har fått innlagt vann. Jouse og familien hans har fått dusj og toalett hjemme.

Dette er skolen Jouse går på. Her har Plan bidratt med kompetanseheving for lærerne. Jouses morsmål er et lokalt språk, men på skolen lærer han også spansk og litt engelsk.

– Det var veldig spennende å se hvordan Plan jobber. Det er en imponerende jobb de gjør, og det var fint å høre at de kunne hjelpe så mange. Det var mye større enn jeg hadde sett for meg, sier Tor Anders, som fikk en innføring i arbeidet som ble gjort i området av lokale Plan-representanter under besøket.

Tor Anders har fått et nytt perspektiv på å være fadder etter besøket.

– Å være fadder har de aller fleste i Norge mulighet til, samtidig som det betyr så utrolig mye for fadderbarn, familie og lokalsamfunn. Det var utrolig givende å se hvilke nytte pengene gjorde, forklarer han.

Tor Anders reiste til Peru sammen med kjæresten Klaudia Szewczyk. På turen besøkte de blant annet det kjente landemerket Machu Picchu, Inkaenes tapte by, som er et av verdens sju underverker og på UNESCOs verdensarvliste. Men besøket hos Jouse har gjort vel så mye inntrykk.

– Det var stort å få møte Jouse, veldig artig og koselig. Det tror jeg han syns også, selv om han ikke sa så mye i starten. Både han og foreldrene virket stolte over å få besøk.

Vil du besøke fadderbarnet ditt?

Ta kontakt med oss på telefon 09909 eller e-post info@plan-norge.no.

Jouse var nysgjerrig på Norge

Tor Anders og Klaudia var de første fadderne som besøkte landsbyen til Jouse. De fikk en omvisning på de to skolene av rektorene, i tillegg fikk de møte klassekameratene til Jouse, som sang og leste dikt for de langveisfarende gjestene.

Etter skolebesøket var de to invitert hjem til Jouse. Klaudia er polsk og hadde med seg en bildebok fra Polen i gave til Jouse, Tor Anders hadde tatt med en bildebok fra Norge. I tillegg fikk familien dagligvarer i gave.

– Jouse var en veldig trivelig og sympatisk gutt. Han hadde mange spørsmål. Spurte om barna mine og foreldrene mine, jobben min, hvordan det er i Norge og hva vi spiser her, forteller Tor Anders.

Vil reise tilbake

Tor Anders beskriver besøket hjemme hos Jouse som «storartet». Familien hadde dekket opp til festmåltid, flere av vennene til familien kom innom for å hilse på, og de ble sittende og snakke i flere timer.

Svingete grusveier tok Tor Anders og Klaudia opp til landsbyen der fadderbarnet Jouse bor. Peru er kjent for sin storslåtte natur, og midt mellom alle fjellene bor Jouse.

– Etter besøket hos Jouse fikk jeg en utrolig god følelse. Jeg så at det nytter å hjelpe. Som Planfadder kjenner jeg på en stolthetsfølelse over at jeg er med på noe viktig.

Og Tor Anders er ikke i tvil, om du noen gang har tenkt på å besøke fadderbarnet ditt, hopp i det.

– Ikke nøl, reis. Jeg sitter igjen med veldig gode minner fra turen til Peru. Jeg håper jeg får se Jouse igjen. De har invitert oss tilbake. Neste gang vi kom skulle vi få grilla gris.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet